Mostantól büntetlenül le lehet lőni

WA, 2012. május 23., szerda 19:00
Büntetlenül lelőhetik ezentúl a vadőrök a helyszínen rajtakapott orvvadászokat Mahárástra nyugat-indiai államban, amely ezzel az intézkedéssel igyekszik gátat szabni a tigrisek, elefántok és más vadállatok egyre súlyosbodó problémát jelentő illegális vadászatának.

A mahárástrai kormány bejelentése szerint a feltételezett orvvadászok megsebesítése, illetve megölése ezentúl nem számít bűncselekménynek az államban. A jövőben több vadőr és terepjáró fog razziázni a helyi erdőkben, a kormány pedig fizetni fog azoknak, akik használható információval tudnak szolgálni az orvvadászokról vagy az állatcsempészekről.

Indiában él a világ tigrisállományának mintegy fele. Az állatok az 1970-es évek óta kialakított több tucat vadvédelmi rezervátumban tengetik mindennapjaikat. Az illegális vadászat azonban továbbra is komoly fenyegetést jelent a számukra: a hagyományos kínai gyógyászatban használt testrészeikért rendkívül magas árat fizetnek a feketepiacon.

Az indiai Vadvédelmi Társaság szerint idén már 14 tigris esett áldozatául az orvvadászoknak az országban, eggyel több, mint tavaly egész évben. A veszélyeztetett nagymacskák természetes élőhelye több mint 50 százalékkal zsugorodott az elmúlt negyed évszázadban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az 1990-es években még nagyjából 5-7 ezresre becsült tigrispopuláció mérete mára drasztikusan lecsökkent.

Az idei 14 esetből nyolc Mahárástra állam területén történt: a legutóbbi szétdarabolt tetemre – az állat feje és mancsai hiányoztak – a múlt héten találtak rá a Tadoba Tigrisrezervátumban. A helyi illetékesek szerint a mintegy negyven tigrisnek otthont adó övezetben csapdákat is találtak a vadőrök.

A tigrisek mellett egyebek között az egyszarvú rinocéroszok és az agyaraik miatt értékes hím elefántok is komoly veszélyben vannak az orvvadászat miatt szerte Indiában. A leopárdhoz hasonló nagymacskákra pedig az állataikat és az otthonaikat féltő falulakók jelentenek fenyegetést, akik gyakran levadásszák vagy megmérgezik a ragadozókat.

A vadőrök és az általában éjszaka akcióba lépő orvvadászok közötti véletlen találkozások száma azonban elenyésző – mondta az állam vezető vadőre, S. W. H. Nákvi. Mint hozzátette, az „informátorok” megfizetése valószínűleg hatékonyabb módja lesz a vadvédelmi bűncselekmények visszaszorításának.

A helyi kormány 90 ezer dolláros (21,4 millió forintnak megfelelő összegű) alapot hozott létre erre a célra.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása