Csaba testvér gyermekei

Nálunk időzik a székely Messi + Képriport

Bucsy Levente, 2012. május 8., kedd 09:27, frissítve: kedd 09:48
Ha nincs Böjte Csaba alapítványa, talán meg sem tudjuk, kicsoda és hol is él a "székely Messi". Az is lehet, hogy többtucatnyi ígéretes focistácska a "levesbe" menne a dévai rendszer nélkül. Európai edzőtáborban a Böjte-kölykök, a Fradi-pályán értük őket utol.

„Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott. Nékünk adtál, hála Isten, annak is adj, kinek nincsen. A mindenható Isten dicsőségére és a boldogságos Szűz Mária tiszteletére, ámen. Isten fizesse!” – zengte egy bő tucat frissen nyírt hajú kölyök a Ferencváros Üllői úti klubházának kis ebédlőjében, ahol Böjte Csaba „ifiválogatottja” uzsonnázott Kubatov Gábor klubelnök meghívására. A csapat tudniillik európai edzőtáborát tölti, Szovátától Telkin át Brüsszelig, és már egy tornán is megmérette magát az elmúlt héten. A 11-12 éves lurkókkal – még ha talán fel sem fogják – másfél hónapja történik ez az új csoda; a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lakói közül Jakab Zoltán, Székelyföld labdarúgásának meghatározó szakvezetője 1200 fiúcska legügyesebbjeiből összerakott egy focicsapatra valót, és Böjte Csaba ferences szerzetes, egy Fradi-öregfiú és a labdarúgó-válogatott belgiumi légiósai összefogásával beindult az álomgyár.

A 11 éves Jakucs Szilárd – ahogy az edző mondja: a „székely Messi” – például lehet, hogy sosem kerül felfestett futballpálya közelébe, ha nincs Tusnádon is gyermekotthona Csaba testvérnek. Most pedig társai között már az egyik legnépszerűbb a halk szavú, de nagyon ügyes és szívós legény. Mint rendes székely, minden kérdésre egyetlen szóval válaszol, így nagy nehezen kiderül róla, hogy először jár Magyarországon, és igen-igen tetszik neki. Van a csapatban egy leányzó is, Claudiának hívják és labdaszerzésben jeleskedik – idegeli is az ellenfelet, hogy egy lány így elbánik velük. De hát az élet az kegyetlen.


„Hajrá!” „Szent Ferenc!” – a csatakiáltás már a főkolompos Dávid szájából indul el, de gyorsan csendes vigyorra vált, amint jön az ukáz, hogy átminősítik vezérszurkolónak, ha nem embereli meg magát. Jakab Zoltán egyébként is híve a viccelődésnek, amire ez a korosztály még nagyon jól reagál: hurkának, virslinek, kolbásznak vagy éppen fasírtnak nevezi, aki nem dolgozik rendesen, és a srácok már általában maguktól tudják, hogy nem szeretnének semmiféle feldolgozott hústermékhez hasonlíttatni, senki által.

A Hun in EU magyar ötpárti nemzetpolitikai iroda volt az az intézmény, amely a Szentegyházi Gyermekfilharmóniát szintén a belga fővárosba invitálta a tavalyi évben.

Szeretetből kapták

Egy kopasz, Attila nevű srác annyira zavarban volt attól, hogy egy újságírónak bemutatott magyarországi ember kérdezi, mivel töltötték az edzőtábor idejét, hogy annyit vágott rá: „pizzáztunk”. Aztán azért csak elpöttyintették, hogy az elmúlt napokban milyen sikerük volt, nemcsak a tele tányér, de a focipályák környékén is; mindennap volt edzés, még úgy is, hogy a vendéglátó családok gyermekeivel és egy telki nemzetközi torna résztvevőivel is megmérkőztek. Az egyik első mérkőzésükön 9-3-ra úgy elpáholták a korosztályos szinten erős csapatnak számító Szovátát, hogy az ottani „mercedeses” szülők csak néztek, ha mertek egyáltalán. (Itt kell elmondani, hogy Szovátáról focis egyenmelegítőt kaptak a Székelyföldről érkezett fiúcskák, pusztán szeretetből.)

A magyarországi táborban hét meccset játszottak, ebből kétszer győztek, három alkalommal döntetlen született, és kétszer kellett szomorkodni, bár az 50 százalékot produkáló új egylet csöppet sem kell, hogy szégyenkezzen, a telki minitornán ikszeltek a későbbi német győztessel.

Igazságtalan az élet

Sajnos a kis tehetségek közül nem mindenkinek jut az álomból: egy Ötvös Barnika nevű ügyes focistapalánta például azért maradt ki az utazókeretből, mert édesapja nem volt hajlandó aláírni számára egy papírt, amely az útlevélhez kellett volna. Akadt olyan is, akinek a története már nagyságrendileg nem ennyire szomorú: egy alkalommal azzal állt az „edző bácsi” elé, hogy van neki egy nagyszerű gólöröme, csak az a baj, hogy nem tud gólt lőni, hogy megmutathassa.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet


Az uzsonna végi élménybeszámolót a Fradi BL-csapatának védője, a csapat szerelését csaknem háromszázszor magára öltő Szűcs Mihály érkezése szakította félbe, aki áthívta a pöttöm focistákat a zöld-fehérek öltözőjébe. A székely fiúk itt sem voltak szívbajosak, gyorsan hozzászoktak a korábbi ászok – Keller József, Telek András, ifj. Albert Flórián, Szekeres Tamás vagy éppen Szeiler József – közelségéhez, és mintha csak meccsre mennének, felhúzták magukra az Erzsébet elleni meccsükre készülő öregfiúk-csapat tagjainak mezét.

Izgatottan várták azt a pillanatot is, amikor egyesével kaptak a kezükbe egy-egy fradista BL-szereplőt, és velük vonulhattak fel a gyakorlópályára a Fradi Öregfiúk–Erzsébet Öregfiúk alkalmából.

Játszani legközelebb szerdán és csütörtökön mennek a székely srácok; a brüsszeli Anderlecht korosztályos csapatának otthonában, illetve a kisebbségi sorban élő németekkel csatáznak kék színű, rovásírásos szerelésükben, de mint a túra egyik szervezője, a Fradi-öregfiúkban focizó, jelenleg a Hun in EU brüsszeli ötpárti nemzetpolitikai irodát vezető Kiss Antal rávilágít, talán nem is baj, hogy még nem fogják fel, milyen nagy dolog is történik velük. A szerdai vendégeskedés egyébként kétszeresen is jótékony célokat szolgál; egyrészt ajándék a gyerekeknek, hogy a székely válogatott mezében, a székely himnuszt is elénekelve Európa egyik nagyvárosában focizhatnak lenyűgöző körülmények között, másrészt emléket állítanak vele a belgiumi buszkatasztrófa megannyi gyermekáldozatának is.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés