Ned Kelly csontjai "hazatérnek"

WL, 2012. augusztus 2., csütörtök 13:37, frissítve: csütörtök 14:41
Megkapják Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" csontvázát leszármazottai 132 évvel a sokak által nemzeti hősként tisztelt férfi kivégzése után – közölte csütörtökön Ausztrália kormánya.

Kelly földi maradványait tavaly találták meg egy börtön tömegsírjában, és a csontok DNS-elemzéseiből egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóban Kellyről van szó. A kutatás két éven át folyt az 1880-ban kivégzett, Robin Hoodként, avagy Jesse Jamesként emlegetett ausztrál népi hős földi maradványainak megleléséért. Kellynek már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá.

Kelly csontjai a melbourne-i Pentridge börtön tömegsírjából kerültek elő 32 másik néhai rab maradványaival. A kutatók DNS-minta révén kétséget kizáróan azonosították Kelly csontvázát, a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár. „Remélem, végül méltóságban nyugodhat. A családunk hősként tiszteli” – mondta Leigh Kellyről még tavaly. A hatóságok már akkor megígérték, hogy a család megkapja a földi maradványokat, de csak mostanra hárult el minden akadály. A hajdani Pentridge börtön telkét ugyanis egy magánszemély birtokolja, ő pedig szerette volna megtartani a „leletet”. Az ausztrál kormány döntését csütörtökön az ingatlanfejlesztő nem volt hajlandó „értékelni”

Kelly leszármazottai amúgy fejetlenül kapják meg néhai rokonuk csontvázát, mert a koponyának nyoma veszett. A bandavezért az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki, melyet viszont 1929-ben bezártak és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit. A tömegsírt azonban felnyitásakor a bámészkodó tömeg megrohanta, és a csontok, koponyák közül jó párat elragadott, köztük Kellyét. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben – amely jó ideje múzeum –, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem tudni, hol van a Kelly-banda fejének feje, feltehetően egy „gyűjtő” otthonában porosodik. A család most felhívással fordult a sajtón keresztül a bitorlóhoz, hogy juttassa vissza a koponyát, hadd nyugodjék Ned Kelly „teljesen” békében.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés