Országonként is más a gyorséttermi ételek sótartalma

PR, 2012. április 17., kedd 15:02
Gyakran magas és országonként is változik a gyorséttermi ételek sótartalma – állapították meg egy nemzetközi felmérésben.

A Canadian Medical Association Journal című szakfolyóiratban ismertetett felmérést hat országban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon folytatták le. Elizabeth Dunford kutatásvezető elmondta, hogy az ételek sótartalma jelentősen különbözött, egyrészt az étel típusa miatt, de étteremlánconként, sőt országonként is.

A McDonald’s csirkefalatkái például adagonként 1,7 gramm sót (680 milligramm nátriumot) tartalmaztak Kanadában, és 1,5 grammot az Egyesült Államokban, míg Nagy-Britanniában csak 0,6 grammot. A többi három országban a két szélső érték között volt a csirkefalatok sótartalma. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy szerepe lehet az eredmény alakulásában a brit egészségügyi kormányzat igyekezetének is, amellyel csökkenteni kívánja a lakosság sófogyasztását.

A gyorsétteremlánc szóvivője a tanulmány hiányosságaként említette, hogy 2010-es adatokat tartalmaz. „Azóta már 10 százalékkal csökkentettük a sótartalmat az Egyesült Államokban kínált csirkemenüink többségében, legutóbb éppen a csirkefalatokban” – mondta. Becslések szerint az amerikaiak sófogyasztásának mintegy négyötöde nem az ételek utósózásából származik, hanem az élelmiszeripar által gyártott kész ételekből.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása