Összesereglettek a koronás fők, hogy ünnepeljék II. Erzsébetet + Képriport

PR, 2012. május 18., péntek 20:40
A világ minden tájáról érkeztek uralkodók pénteken Londonba, hogy trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából köszöntsék II. Erzsébet brit királynőt.

A windsori kastélyban rendezett hivatalos ebéden a hírek szerint 58 koronás fő vett részt. A 78 éves, néhány hete szívműtéten átesett Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné éppen úgy jelen volt, mint II. Margit dán királynő, a svéd királyi pár, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné vagy V. Harald norvég király és felesége, Szonja királyné.

A „nagy hiányzó” a spanyol királyi pár volt, János Károly király és Zsófia királyné lemondta részvételét a nagy-britanniai ünnepségeken. János Károly már korábban csípőműtétére hivatkozott, felesége pedig csütörtökön üzente meg, hogy ő sem utazik el Londonba. A döntés hátterében a Gibraltárral kapcsolatos legújabb brit–spanyol feszültség áll.


Beárnyékolták a trónra lépés gyémántjubileumának megünneplését néhány Európán kívüli állam autokrata uralkodójának meghívása elleni tiltakozások is. Mindenekelőtt Bahrein, Brunei és Szváziföld despota uralkodójának meghívását kísérték heves tiltakozások, különös tekintettel Bahreinre, amelynek uralkodója a közelmúltban minden gátlás nélkül adott tűzparancsot az országban tüntetők ellen.

A gyémántjubileum központi ünnepségeit június 2. és 5. között tartják Londonban. II. Erzsébet 1952. február 6-án – apja, VI. György halála után – foglalta el a trónt, megkoronázására 1953-ban került sor.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása