Ötvenkilencen kaptak gyűrűt

TT, 2012. augusztus 10., péntek 23:11
Összesen 59 bütykös hattyút gyűrűztek meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a kétnapos Hattyú Road Show rendezvényen a Balaton körül.

A szakemberek ezenfelül 66, már gyűrűvel rendelkező madár számát tudták leolvasni, 33 esetben visszafogás nélkül, szabad szemmel vagy távcsővel. A világszerte alkalmazott, színes gyűrűs jelölés egyik legnagyobb előnye a zavarás nélküli azonosítás. „A két nap alatt számos érdekes adattal gazdagodott a hazai gyűrűzési adatbázis, hozzájárulva ahhoz, hogy még többet tudjunk meg a bütykös hattyúkról” – közölte az egyesület pénteken az MTI-vel.

Horvátországban telelnek

Balatonfüreden az egyik madár nyakgyűrűjét 63. alkalommal sikerült leolvasni: az adatokból kiderült, hogy az állatot 2005-ben jelölték meg a Balatonon, a telet általában Horvátországban tölti, de 2009-ben kétszer is regisztrálták jelenlétét csehországi vizeken.

Három-három madár érkezett Szerbiából és Horvátországból. Keszthelyen egy olyan hattyút sikerült azonosítani, amely 2010 óta az Isonzó folyó deltatorkolatánál tölti a telet – erről a madárról 14 adatot szolgáltattak eddig a megfigyelők.
A most leolvasott hazai gyűrűs hattyúk közül mindössze tízet jelöltek a Balatonon kívül, többek között Dávodban, Fertőrákoson, Tápiószecsőn, Nagymaroson, Szombathelyen és Agárdon.

Az esemény fénypontját egy matuzsálemi korú madár azonosítása jelentette, a madarat 1996-ban, több mint egyéves korában jelölték meg Horvátországban a magyar határhoz közel, és ilyen hosszú idő alatt is mindössze csak 4 alkalommal sikerült visszafogni. Jelenleg ez a hattyú a legidősebb egyed a hazai adatbázisban.

Egy kislány segít lefogni egy a Balatonból kiemelt bütykös hattyút, amelynek majd egyedi azonosítójellel ellátott gyűrűt raknak.
Egy kislány segít lefogni egy, a Balatonból kiemelt bütykös hattyút, amelyre majd egyedi azonosító jellel ellátott gyűrűt raknak
Fotó: Nagy Lajos / MTI
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja egy meggyűrűzött bütykös hattyút enged vissza a tóba.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja egy meggyűrűzött bütykös hattyút enged vissza a tóba
Fotó: Nagy Lajos / MTI
. Egyedi azonosítójellel ellátott gyűrűt raknak egy a Balatonból kiemelt hattyú lábára Balatonfüreden, a Tagore sétányon.
Egyedi azonosítójellel ellátott gyűrűt raknak egy, a Balatonból kiemelt hattyú lábára Balatonfüreden, a Tagore sétányon
Fotó: Nagy Lajos / MTI
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés