Petike világcsúcsot állított fel + Képek + Videó

Bucsy Levente, 2012. május 27., 19:10, frissítve: hétfő 13:44
Előzetes terveit lényegesen túlszárnyalva állított fel világcsúcsot sarokkal, sétálva dekázásban a magyar focitrükk-világbajnok, Kovács Péter vasárnap délután.

A meghirdetett kezdőidőpontban, 16 órakor néhány tévéstáb és maga a hórihorgas csúcsregisztrátor, Sebestyén István is még csak a városligeti Napozóréten kolbászolt, hogy megtalálja Petikét, vagyis Kovács Péter magyar focitrükk-világbajnokot, aki fejébe vette, hogy hogy pünkösdvasárnap a sarkával dekázva 25 métert sétál. Míg mindenki odaért a Városligeti-tó vároldali végébe, a kísérlet színhelyére, a kirendelt szpíker, a kolozsvári Felméri Péter dumagép próbálta múlatni az időt. 16.19-kor Petike bejelentette, hogy még egy picit mozog, aztán elkezdi, közben Sebestyén urat megkérte, mérjék ki neki előre a minimumtávot, hogy ő is be tudja osztani az erejét. Az érdeklődőktől ugyanakkor furcsa dolgot kívánt: senkinek nem szabadott őt biztatni hangos szóval, illetve tapssal. A csend tehát megült a liget e szegletében.

 

A világbajnok

A tokaji Kovács Péter 2011 márciusában nyert freestyle-világbajnoki címet Abu-Dzabiban, Masters of the Game (MOTG) kategóriában.

A mappát és mérőszalagot hurcoló Sebestyén úr aztán tollat kért a közelben állóktól, amivel az indulás helyét kijelölte (Felméri Péter kapta elő féltve őrzött fekete filcét), majd a mércével elsétált 20 métert és még ötöt. A kamerások élesítettek, Petike pedig tolatni kezdett, sarkán pattogtatva egy eredeti Bajnokok Ligája-labdát.

– Ha és amennyiben tud tovább haladni, akkor megy, ameddig tart – hangzott el e veretes mondat a startnál Sebestyén István szájából, Felméri pedig lazításképp tájékoztatott, hogy az M3-asnál fogunk megállni.

Az eső is gratulált

Kovács Péter tehát dekázott, és már az első igazi kísérletét siker koronázta: 43.16 másodperc alatt 39.7 métert tudott megtenni, amint erről a labda leesésének helyén Sebestyén úr tájékoztatta is a körülötte állókat. Amint bejelentette, hogy világrekord született (ilyen kategóriában korábban még nem próbálkozott senki), azonnal eleredt az eső, így egy nagy fa alá húzódtunk Petikével, hogy értékelje saját teljesítményét.

– Ez a kedvenc trükköm, ebből akartam rekordot csinálni – indokolta az MNO-nak, hogy miért nem a térdét vagy a fülcimpáját vette igénybe a különleges kísérlethez. Petike ötéves kora óta focizik, de hat év alatt eljutott erre a szintre, mint mondja. Rekordja tehát nem megdönthetetlen, nemsoká újra megnyitja ezt a kategóriát. Van ám titka is a mostani rekordnak, mégpedig az, hogy a labda nem volt teljesen felfújva, erre Kovács Péter elmondása szerint a kontroll miatt volt szükség. – Sarokdekázással mennyiségi rekordot nem próbáltam csinálni, azzal már foglalkoznak mások. Valami izgalmasabbat akartam, ezért jött, hogy sétálok közben. 8-án egyébként megyek ki a foci-Eb-re Varsóba, és ott is megmutatom, mit tudok. Az igazi nagy célom egyébként az, hogy minél több gyereket megmozgassak ennek a sportnak, és akár együtt csinálhatunk valami közösségi rekordot is – fogalmazott Kovács Péter az MNO-nak.

Interjúnk után autogramvadászok léptek oda hozzá, illetve gyereknap alkalmával egy apuka a fiával jelentkezett azzal a kéréssel, hogy csináljon neki a labdaművész valamilyen flikflakot. Petike el is végzett néhány crossovert és más trükköket, majd a lurkót tanítani is elkezdte egy-két gyorsan elsajátítható mozdulatra. A tévéstáboknak ez már valamiért nem volt annyira értékes, pedig Kovács Péter lehet, hogy ettől lesz még szerethetőbb.

 

Sebestyén úr és a gasztronómiai csúcsok

A délután különleges színfoltja volt Sebestyén István, aki magyar rekordregisztrátorként írta le magát. Pár kérdésünk hozzá is volt.

- Hogy tetszett?
- Nagyszerű emberi teljesítmény, ilyenre még senki nem vállalkozott.
- Milyen csúcsot jegyzett föl legutóbb?
- Másfél órával ezelőtt Hajóson voltam, ahol a legnagyobb pincepörkölt rekordja dőlt meg.
- Mekkorát főztek?
- 380 kilogramm össztömeggel készült az étel, 1000-1500 adag ez.
- Melyik volt a legkülönlegesebb jegyzete?
- Szoktam volt mondani, a kőröshegyi völgyhíd pilonján a legmagasabban űzött labdajáték elég különleges helyszín volt.
- Legközelebb hová megy?
- Ha jól gondolom, pénteken már mehetek is Dombóvárra, ahol 24 órás, maratoni futóedzőgép-bemutató rekord lesz.
- Jellemzően milyen rekordjaink vannak?
- Izgalmas, amit gasztronómiában nyújtunk, ki is teszi a csúcsok felét mindig valamilyen óriási étel készítése. És bizonyos szempontból érdekesek a maratoni rekordok is, amikor csinál valaki valami fárasztót, amíg ki nem dől. Ezek a jegyzőkönyvezés és a tanúskodás szempontjából is fárasztóak, de érdekes, hogy hol van az emberi teljesítő- és tűrőképesség határa.
- Petike rekordjának mi lesz az útja?
- Összeállítom a tényleges jegyzőkönyvet, kinyomtatom, aláírjuk a tanúval, ezek után már olvasható is lesz a Rekordok.hu oldalon. Hogy utána ezt a kísérletező továbbítja-e a Guinness Record Publishing felé, vagy más orgánumhoz, az az ő dolga, kérhetnek tőle még fordítást, tévéfelvételt, ez mindig egyéni, de semmi nem befolyásolja, hogy ez egy hiteles és tényleges, és azt gondolom, jól sikerült magyar világrekord.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása