Színesekké válnak a rabok

TK, 2011. december 4., 15:35, frissítve: 15:35
Színek szerint osztályozzák az elítélteket az olaszországi börtönökben, és más eszközökkel is igyekeznek emberségesebbé tenni a gyakran drámai körülmények között raboskodók életét.

A cella nevét „éjszakai szálláshellyé” változtatják és a rabok csak alvásra használják majd. Napközben szabadon mozoghatnak a büntetés-végrehajtási intézetekben számukra kijelölt területen. A római belügyminisztérium új körlevele értelmében három hónapon belül alkalmazni kell az új „biztonsági, befogadási és rehabilitációs módszereket”, amelyek a több mint kétszáz olasz börtönben ítéletére váró vagy büntetését töltő 67 500 rabra vonatkoznak. Kisebb forradalomról ír az olasz sajtó, arra emlékeztetve, hogy a börtönök eredeti befogadóképessége alig haladja meg a negyvennégyezret.

Újdonságnak számít a raboknak adott jel: fehér jelzést kapnak azok az elítéltek, akik nem erőszakos bűncselekményt követtek el és a börtönfalak között példamutató magatartást tanúsítanak. A zöld, sárga és piros jelzés a fogvatartott egyre magasabb veszélyességi fokozatát mutatja. Pirossal a bűnszervezetek tagjait, az erőszakos bűncselekményt elkövetőket jelölik meg és azokat, akik szökésgyanúsak.

A sajtóban nyilatkozó pszichológusok és szociológusok szerint a színnel való megjelölés „emberközpontúbb” bármilyen másfajta véleménynyilvánításnál. A színek nem először jelennek meg az olasz börtönökben: a milánói Bollate börtönében színterápiával hatnak a rabokra. A börtön menzájának falához például hideg színeket választottak nyugtató hatásuk miatt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása