Sztrájkolnak a rendőrök, miközben Rio a karneválra készül

PR, 2012. február 10., péntek 14:18, frissítve: péntek 14:18
Jobb munkakörülményeket és több fizetést követelnek a Rio de Janeiró-i rendőrök, akik pénteken nem vették fel a munkát dacára annak, hogy a helyi törvényhozás előző nap bérük 39 százalékos emeléséről döntött. A városvezetést rendkívül aggasztja a sztrájk a közelgő karnevál miatt.

A rendőrökhöz a biztonsági erők szinte valamennyi tagja csatlakozott, ami ritkán látott összefogásnak számít a 6 millió lakosú metropolisban. A sztrájkolók szerint a fizetésemelés mértéke messze elmarad az általuk várttól, és nem követi az árak emelkedését, arról nem is beszélve, hogy brazil viszonylatban a legalacsonyabbak egyikének számít a Rió de Janeiró-i rendőrök bére, pedig Rio állam a második leggazdagabb térség az országban.

A városvezetést aggasztják a fejlemények, hiszen pontosan egy hét múlva, február 17-én veszi kezdetét a minden évben 800 ezer turistát vonzó riói karnevál, amelynek során különösen nagy szükség van a biztonsági erők munkájára. Nemrég a dél-amerikai ország harmadik legnagyobb városában, Salvadorban kezdett sztrájkba a rendőrség, s a tíznapos munkabeszüntetés és az annak folytatására tett ígéret miatt rengetegen mondták le útjukat a városba, ahol Brazília második legnagyobb farsangi ünnepségén vettek volna részt.

Sergio Cabral Rio de Janeiró-i kormányzó pénteki sajtótájékoztatóján arra kérte a biztonsági erők tagjait, hogy vegyék fel a munkát kötelességüknek eleget téve. „Nem lehet beszüntetni a munkát az olyan alapvető szolgáltatások esetén, mint a közbiztonság” – fogalmazott. „Rio de Janeiro nem érdemli meg ezt” – tette hozzá a város vezetője.

Sergio Simoes, a riói polgári védelmi osztály vezetője megnyugtatásul közölte, hogy a hadsereg 14 ezer katonát szabadít fel a járőrözési feladatok ellátására Rio államban. A biztonsági erők elégedetlenkedése komoly kihívás elé állítja Dilma Rousseff brazil elnököt már csak azért is, mert az ország 2014-ben a labdarúgó-világbajnokságnak, 2016-ban pedig a nyári olimpiának ad otthont.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása