Tüntettek az operaénekesek, Ókovács Szilveszter válaszolt

Grund, 2011. december 22., csütörtök 16:45, frissítve: csütörtök 16:45
Demonstrációt rendezett a Magyar Operaénekesek Egyesülete csütörtökön a dalszínház épülete előtt, ahol felolvasták a korábban megfogalmazott kiáltványukat is. Ókovács Szilveszter, az Operaház kormánybiztosa azt mondta: az Erkel Színház felújítására elkülönített összeget nem az Operaház költségvetési támogatásából vonják el.

A Magyar Operaénekesek Egyesülete a kiáltványban felszólítja tagságát, az Operaházban alkalmazottként és hazai vendégművészként közreműködő énekeseket, illetve az alkotóművészi közösségeket, hogy emeljék fel szavukat az ember művelésére és gyógyítására szentelt intézmények „elsorvasztása” ellen.

Mint leszögezik, az ország első számú dalszínházának énekművészi közössége példaértékű múltjával, tehetséggel betöltött jelenével és ígéretes utánpótlásával együtt a magyar nemzet kulturális közkincsét képezi. „A Magyar Állami Operaháznak legyen magyar énekesi társulata. Legyenek olyan magyar művészei, akik a kölcsönös bizalom jegyében felelősen és megfelelő intézményi keretek között szolgálhatják a magyar kultúra további felvirágoztatását. Azok a kísérletek, amelyek a magánénekesi tár megszüntetését célozzák, az operakultúrának azt a fájó pontját is érinteni fogják, ami a hazai énekoktatással, majd később a felelős munkavállalással kapcsolatos kérdésekben nyilvánul meg” – fogalmazták meg a kiáltványban.

A demonstráción felolvasták az egyesület tagjai által feltett kérdéseket is. Többek között, hogy milyen biztosítékot kap a fenntartótól Ókovács Szilveszter kormánybiztos arra, hogy folyamatosan működtethesse a házat, mivel értesülésük szerint a központi költségvetési támogatás éppen akkora összeggel, 1,8 milliárd forinttal csökken, amennyi a kormányhatározat szerint az Erkel Színház felújítására fordítható. Az egyesület tagjai azt is tudni szerették volna: kényszeríti-e a fenntartó a Magyar Állami Operaházat arra, hogy jelentősen csökkentse a művészeti dolgozók létszámát.

Ókovács Szilveszter, az Operaház kormánybiztosa az MTI megkeresésére reagálva elmondta: az Erkel Színház rekonstrukciójára megadott összeg teljesen külön kezelendő a Magyar Állami Operaház 2012-re előzetesen megkapott költségvetési tervétől.

– Az utóbbi összeg valóban messze elmarad a várakozásainktól, de folyamatosan egyeztetünk annak érdekében, hogy a tervezetben megjelölt összeg elérje a korábbi bázist – mondta a dalszínház költségvetésével kapcsolatban Ókovács Szilveszter, és azt is hozzátette: az operaház alkalmazotti létszámának és a státuszainak kérdése nem választható el attól, hogy végül mekkora állami támogatásból gazdálkodhat az intézmény.

A Magyar Operaénekesek Egyesületét 2011 februárjában alapították. Céljai közé tartozik az érdekvédelmen túl a magyar zenei élet, az operajátszás hagyományainak megőrzése és fejlesztése is. A szervezet fellép a művészek hivatalos és társadalmi megbecsüléséért, a szakmára vonatkozó jogszabályok megalkotásában segítséget nyújt a jogalkotóknak és -alkalmazóknak.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása