Tűzoltók távolították el a szerelemlakatokat

NT, 2012. szeptember 10., hétfő 22:00
Rendőrkordonnal védett tűzoltók vágták le hétfőn a szerelemlakatokat a római Milvio hídról, amelyet évek óta igyekeznek megszabadítani az apró vaslakatok súlyától.

Róma legrégebbi hídjáról utoljára tavaly ősszel távolították el a szerelemlakatokat, amelyeknek fürtjeit most is hatalmas harapófogókkal vágták le. Fiatalok kisebb csoportja könnyes szemmel nézte, hogyan szedik le szerelmük zálogát. Mások a lakatlevágás előtt új helyet választottak: a római Trevi-kút körüli vasrácsokat aggatták tele apró lakatokkal.

A hídtisztító akciót Gianni Giacomini, az illetékes római XX. kerület elnöke vezette. A sajtónak elmondta, hogy Róma város tiszteli a szerelmesek érzelmeit, de a párkányrácsokra és lámpavasakra akasztott lakatrengeteg az ókori műemlékhíd épségét veszélyezteti. Giacomini hozzátette, hogy a szerelmesekkel teli híd éjszakánként a drogkereskedőket is vonzza.

„Októberben ünnepeljük az 1700. évfordulóját annak, hogy Constantinus császár győzelmet aratott Maxentius felett a Milvio hídnál. Addigra lakat nélkül akarjuk látni a hidat” – hangoztatta Giacomini, azt ígérve, hogy minél előbb külön helyszínt biztosítanak a lakatoló szerelmeseknek és az eddig levágott lakatokat múzeumban állítják ki.

A lakatdivatot Federico Moccia író 2004-ben megjelent, Három méterrel a föld fölött (Tre metri sopra il cielo) című regénye ihlette. Azóta a szerelemlakatok elárasztották Olaszország legszebb műemlékeit: a római Angyalvár előtti hídtól a velencei Rialto hídig.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés