Új csemege India rajongóinak + Videó

Megnyílt Budapesten a Bharata Kultúrtér

rKissNelli, 2012. január 6., péntek 10:50, frissítve: péntek 10:50
Az új budapesti indiai kulturális központ, a Bharata Kultúrtér megnyitóján jártunk. Ettünk fűszeres egytálételeket és vegetáriánus somlói galuskát, használtunk eldobható levéltányért, megtudtuk, mi az a púdzsá, és kaptunk ízelítőt az indiai művészetből is.

Jógaoktatást már szinte minden sarkon igénybe vehetünk Budapesten, és indiai éttermekből is bőséges a kínálat a fővárosban. A Bharata Kultúrtér „hiteles forrásként" próbál betörni erre a piacra: Magyarország legelismertebb, indiai művészettel és életmóddal foglalkozó szakemberei közül kerülnek ki az oktatók, és igyekeznek valamiféle spirituális megalapozást is adni a programjaiknak, elmélyíteni a látogatók ismereteit, hogy tudják is, mit miért csinálnak az indiaiak. S ha már kultúrtér, nemcsak a népszerű életmódjavítók, a jóga és a vegetáriánus konyha lesznek terítéken, hanem az indiai tánc és a zene is, sőt akár szanszkrit verseket is megtanulhatnak majd az érdeklődők, de belepillanthatnak a szó szoros értelmében vett vallási szertartásokba is: meditációs kurzusokat és púdzsá-délutánokat is tervez a központ.

Fotó: Nagy Béla


Az étterem természetesen azok számára is nyitott, akik nem vesznek részt a kultúrtér életében. A megnyitón vegetáriánus egytálételeket és salátákat kóstolhattunk meg, a desszert pedig tojásmentes somlói galuska volt, a hindu vegetarianizmus ugyanis a tojást is kizárja a fogyasztható ételek köréből. Talán még az ételeknél is érdekesebb volt, hogy minden fogás egyszer használatos levéltányérokban érkezett. Mint kiderült, Indiában gyakran használják ezt az eldobható edényt, nekünk mindenesetre rögtön megtetszett a környezettudatos megoldás. A központot vezető Leveles Zoltán hindu szerzetes azt mondja, nagyjából tíz forint lenne a reális ára egy ilyen tányérkának, de Magyarországon egyelőre nem sok helyen kapható, így magánemberként elég bonyolult lenne nagyobb mennyiséget beszerezni a környezetbarát nem-műanyag-tányérokból. Pedig a legközelebbi házibulin már persze hogy ezzel szerettünk volna villogni.

Leveles Zoltán azt is elmondja: náluk a tudatosság nem csupán a környezetvédelemre vonatkozik, hanem az élet összes területére, a légzéstől elkezdve az étkezésen át a művészet befogadásáig. Ezt a tudatosságot tanítanák a látogatóknak is. Néha bonyolultabb az ügy, mint gondolnánk: aki például az indiai konyha trükkjeit tanulja náluk, azt egy füst alatt az elméleti háttérrel is megismertetik, és aki teljes egészében ilyen „indiai háztartást" akar vezetni, annak fel kell kötnie a nadrágszárat, mert annak, hogy kinek, mikor, mit érdemes főzni, pontosan meghatározott spirituális okrendszere van.

Fotó: Nagy BélaDe persze nem biztos, hogy mindenki ilyen mélyen szeretne elmerülni a hinduizmus rejtelmeiben: van, akinek elég, ha a legjobbaktól sajátíthatja el a jógát – amelyből külön férfi- és gyermekkurzusok is indulnak – vagy az ájurvédikus masszázst, amelyet nem csak kipróbálni, de megtanulni is lehetőség lesz a Bharata Kultúrtérben, és érdekes lehet az indiai tánc is, amelyet Bittner Meenakshi Dóra bharata natyam táncművész és Túri Virág Réka odisszi táncművész fog oktatni. Hasonlóan a többi itt dolgozóhoz, ők is olyan szakemberek, aki Indiában is képezték magukat. Leveles Zoltán elmondása szerint a központnak nincs kapcsolódása semmilyen hazai hindu közösséghez, és India Magyarországi Nagykövetségének nemrég megnyílt kulturális központjához sem. A Bharata Kultúrtér önkéntes szerveződés útján jött létre: Bittner Meenakshi Dórával, aki a ház művészeti vezetője, korábban is szerveztek táborokat Magyarországon és a Vajdaságban, és fesztiválokat is: például a Duna púdzsát, az indiai és magyar kulturális kapcsolatokat ápoló összművészeti fesztivált.

A „púdzsá” szanszkrit szó, jelentése imádat, szertartás, a megnyitón is megnézhettünk egy ilyet. Videónkon ebből a „házszentelőből", Tóth Szabolcs és Fülöp Szabolcs klasszikus zenei gitár–szitár duójából és Túri Virág Réka odisszi táncművész bemutatójából is látható néhány részlet.

A bharata szó jelentése

A „bharata" szó jelentése: aki világosságban, tudásban él, kedveli a világosságot, mások által kedvelt, becsben tartott. A művészetben a „bha" az érzelmeket, a „ra" a zenét, a „ta" pedig a ritmust jelenti. A Rámájanában, a Ráma iránti hűségéről ismert Bharata volt Ráma testvérének a neve. A Rámájana után néhány évezreddel történő Mahábhárata egyik főhősének neve ugyancsak, Bharata. Bharatának hívták a „Nátja Sásztra" lejegyzetelőjét is, ami a tradicionális indiai színházi és táncelőadásmód 2000 éves szakkönyve. A dráma mellett nagy hatással volt a klasszikus zenére és irodalomra is. Az sem utolsó szempont, hogy India eredeti neve is Bharata.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása