Visszakapta a nácik által elrabolt festményt

TT, 2012. július 10., kedd 20:15
A nácik által a második világháború idején elkobzott 17. századi képet – amely az idősebb Bruegel műhelyében készült – szolgáltatott vissza a bajor tartományi festménygyűjtemény kedden; szakértők mindössze két apró jelzés alapján fejtették fel a kép történetét.

Jan Bruegel Prágában látható, Virágcsokor agyagvázában című alkotásának másolata egykor Julius Klein zsidó kereskedőé volt, a nácik a háború alatt kobozták el, 70 évvel később Klein hat örökösének egyike – egy Ausztráliában élő lányunokája – vette át újra.

A több száz éves vászon árverésre kerül – vált ismertté. „Kár, mert értékes kép, de félek kiakasztani a lakásomban és kitenni a napfénynek” – magyarázta az örökös. A németországi múzeumok számára 1998 óta kötelező átvizsgálni gyűjteményüket, hogy kiszűrjék, szerepel-e bennük a nácik által elkobzott alkotás. A müncheni Alte Pinakothek 1992 óta birtokolta a szóban forgó művet, és mivel jövőre nagyszabású Bruegel-kiállítást tervez, alaposan átnézte az állományában szereplő vonatkozó műveket. Ennek során derült ki – a kép hátoldalán látható két apró jelzésből –, hogy a másolat Julius Kleiné volt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés