Gazdaság

Rengeteg esőre lenne szükség + videó

BL
Forrás: MTI
2011. december 05., hétfő 21:27
Bár a következő napokban is várható csapadék, ahhoz, hogy a Duna stabilan hajózható legyen, tartós esőzésekre lenne szükség – mondta Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) elnöke hétfőn.

Hozzátette: az előrejelzések szerint csak pár napos esőzés várható, ami 30-40 centiméterrel emelheti meg a vízszintet. Ahhoz azonban, hogy normálisan lehessen hajózni a Dunán, 1 méter 20 centiméter körüli friss víz kellene, és az, hogy az így kialakult vízszint ne csökkenjen.

Ha csak lökésszerűen emelkedik néhány centit a vízszint, az továbbra is kiszámíthatatlan helyzetet jelent – jegyezte meg a szakember. Hozzátette, hogy például egy, a Duna magyar szakaszáról Németországba közlekedő hajónak legalább öt napig stabil vízszint kell.

Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felmérése szerint novemberben százéves szárazsági rekord dőlt meg, az ország legnagyobb részén nem hullott csapadék. A rendkívüli szárazság miatt a mezőgazdaságban 1 milliárd forint kár keletkezett. A kötött talaj lassította és nehezítette a szántási munkákat, a talaj-előkészítést, a burgonya ásását, s rontotta a már földbe került magvak kelését is.

A Dunán, a Tiszán és mellékfolyóikon is több helyen mértek rekordalacsony vízállást. A hónap végére a Dunán szinte teljesen leállt a forgalom, csaknem 100 uszály vesztegel a horvát–magyar határnál, Mohácsnál pedig a kompközlekedés is veszélybe került. A rendkívül alacsony vízállás miatt a Paksi Atomerőműben több mint egy hete életbe léptették a kisvizes intézkedési terv első, legenyhébb fokozatát.

A VITUKI Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő egy hétben 40-110 centiméter közötti mértékben emelkedhet a Duna vízszintje Budapestnél.

Címkék
Duna, vízszint, hajózás
Jelenlegi érték
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 79

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek