Tartozás

„Hát az nagy gáz, hogy nincs gáz”

Tompos Ádám, 2016. február 9., kedd 07:37, frissítve: kedd 13:37
A gyöngyöstarjáni iskolában ma újraindul a tanítás, amelyet azért kellett felfüggeszteni, mert a Klik nem fizette ki a gázszámlát. A helyiek szerint hasonló eset már többször is előfordult a környéken, ám az vagy tanítási szünetben történt, vagy az utolsó pillanatban rendezték a tartozást. A község polgármestere szerint nem csak a ki nem fizetett közüzemi számlák okozhatnak gondot, a kazán is bármelyik pillanatban lerobbanhat.

Mostanáig fagyoskodtunk mi is – mondja a községházi irodájában állva Nagy Károly. Gyöngyöstarján független polgármestere értetlenséget lát az arcunkon, ezért sietve hozzáteszi: egy ágon vagyunk mi is az iskolával. Vagyis ahogy a szolgáltató kikapcsolta pénteken a Klik által működtetett intézményben a gázt, úgy hűltek ki a radiátorok a közeli polgármesteri hivatalban is. A Klik ugyanis nem fizetett a szolgáltatónak. Kedden már lesz tanítás, de hétfőre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el az iskolában, amelyet február 20-án pótolnak majd be.

A Gyöngyöstarjáni Általános Iskola valóban nagyon közel van Nagy Károly irodájához: épp csak azt tudjuk az odavezető gyalogúton megbeszélni, hogy a mai napnak biztosan örülnek a diákok, de két hét múlva szombaton valószínűleg egészen mást gondolnak majd erről a helyzetről. A fehér kockaépület előtt már arról beszélgetünk, hogy ugyan be tudnánk menni az iskolába, de hogy fénykép készülhet-e a folyosón, az már kényes téma, mivel a Klik a fenntartó, ehhez pedig az ő engedélyük kellene. Ezért nem nyilatkozott lapunknak az igazgató, Kissné Matin Éva sem. Így a polgármester meséli el, hogy pénteken, amikor tudomásukra jutott, hogy kikapcsolták a fűtést, az igazgatónő és a szülői munkaközösség egyből azt kezdte el szervezni, hogy a helyi, egyébként önkormányzati fenntartású közösségi házba helyezzenek el körülbelül 30-50 gyereket az idejáró 147-ből. De – mondja kicsit büszkén Nagy Károly – itt még sok helyen élnek a nagyszülők, akik tudtak gondoskodni a gyerekekről.

Bármikor lerobbanhat a kazán

A faluvezető szerint akkor is akadtak problémák, amikor az önkormányzat volt a fenntartó, de mindig kaptak állami segítséget, amit persze rendszerint ki kellett egészíteni saját forrásból, de a lényeg, hogy működött az intézmény. 2013 óta azonban nincs beleszólása az iskola dolgaiba, ekkor került állami fenntartásba az intézmény. A polgármester a fejlesztést és a korszerűsítést tartja a legsarkalatosabb kérdésnek. Életszagú példát hoz: akár úgy is megszűnhetett volna a fűtés, hogy lerobban a kazán. – De az önkormányzat azért miért pályázzon korszerűsítésre, hogy aztán az állam spóroljon a fűtésszámlán? – kérdezi a polgármester. Így hiába az önkormányzat a tulajdonosa az épületnek, a fejlesztés már a Klik hatásköre.

Az iskola egyébként kifejezetten jónak számít a polgármester és a helyiek szerint is. Nagy úgy véli, járhatna akár több gyerek is ide, de nem tudnak versenyezni a hat kilométerre lévő Gyöngyös gimnáziumaival, szakiskoláival, de – miként kifejtette – ma már „nem divat” elvinni innen a gyerekeket.

Máshol is előfordultak hasonló esetek

A Lesz Vigasz söröző előtt ácsorgók keserédes nevetéssel jegyzik meg, hogy „hát az nagy gáz, hogy nincs gáz”. Péter idejárt korábban, és ő is jónak tartja az iskolát, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egyetemre készül, Budapestre. De a Klik tevékenységét ugyanolyan értelmetlennek és átláthatatlannak tartja, mint a nemzeti dohányboltokét. Érintett maga is, kezében cigarettát szorongat.

A közeli kávézó vezetője nem árulja el a nevét. Ugyan nincs félnivalója, de azt mondja, hogy a miskolci pedagógustüntetés utáni fenyegetőzések miatt nem szeretne bajba kerülni. Szerinte a Klik semmi másra nem jó, mint hogy egyfajta felelősséghárítóként működjön, hiszen mindig lehet találni benne egy újabb alosztályt, amelyikre lehet ujjal mutogatni. A húsz évig óvodapedagógusként dolgozó asszonynak ugyan nem járnak az intézménybe a gyerekei, de a munkájából adódóan azért hallott ezt-azt. Például azt, hogy nem lehet néha a vécét lehúzni az iskolában, meg azt is, hogy a gyöngyöstarjánihoz hasonló esetek máshol is előfordultak már a környéken. Csak vagy nem mert senki szólni semmit, vagy nyáron történt az eset, amikor nincs tanítás, vagy az utolsó pillanatban menekült meg az intézmény attól, hogy ott is kikapcsolják a gázt.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 09.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása