Tűzifahiány

Hat kiskorúval fagyoskodtak

Győr Ágnes, 2016. január 6., szerda 15:57, frissítve: szerda 15:57
Szorult helyzetbe került egy tizenegy tagú család Süttőn. Az érintettek a Magyar Szociális Fórumhoz fordultak, a szervezet pedig a polgármesterhez és a sajtóhoz. Így a család hétfőn az önkormányzattól egy köbméter fához jutott. Éppen jókor: a közelmúltban már a bútoraikkal fűtöttek.

Életveszélyes helyzetet sikerült elhárítani a Komárom-Esztergom megyei Süttőn, ahol a Magyar Szociális Fórum közbenjárásával huszonnégy óra alatt elérték, hogy a polgármesteri hivatal tűzifát juttasson egy szorult helyzetbe került – egy alig több mint másfél hetes újszülöttet is nevelő – családnak. Minderről a szervezet vezetője számolt be tegnap lapunknak. Simó Endre szerint a család korábban több esetben is az önkormányzathoz fordult segítségért, de hiába. Miután a szervezet a közelmúltban levelet kapott az érintettektől, a település polgármesteréhez fordultak. A családnál csak ezután jelent meg a gyámügyi hivatal munkatársa, nyomatékosítva, hogy mihamarabb nyújtsanak be tűzifaigénylést. Azt követően, hogy az igénylés megtörtént, hétfőn egy köbméter tüzelő érkezett a családhoz, valamint az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy további egy köbméter fát kapnak.

Válás áll a háttérben

Lapunk megkereste a családot. Képviseletükben Kovács Attiláné Farkas Erika elmondta, a két szobából, konyhából és fürdőszobából álló ingatlanban tizenegyen laknak, közülük hatan kiskorúak. A helyzetük azután vált egyre nehezebbé, hogy 2009-ben elvált férjétől. Hozzátette, egy ideje már csak a két fiú dolgozik a családban, ők fejenként kicsivel több mint 60 ezer forintot keresnek havonta. A fizetésekkel együtt, a különböző támogatások révén a család összesen havi 268 ezer forintból gazdálkodik. A rendkívül mostoha körülményekről árulkodik az is, hogy a család 2012-ben a katasztrófavédelemtől kért engedélyt ahhoz, hogy az árvíz által kisodort fákat összegyűjthessék, az elmúlt időben pedig már a lakásban lévő bútorok egy részét is el tüzelték. Legutóbb egy komódot.
– Nagyon sajnálom, hogy ilyen messzire kellett menni ahhoz, hogy a polgármester lépjen – mondta lapunknak az asszony. Köszönetet mondott a segítségért Simó Endrének, illetve a település korábbi polgármesterének, Nagy Endrének, aki először figyelt fel a helyzetükre, és kapcsolatba léptette őket a Magyar Szociális Fórummal. – Ha ők nem lettek volna, talán meg is fagynak a gyerekek – tette hozzá. A szociális fórum az ügy kapcsán közleményben elismerését fejezte ki Czermann János polgármesternek és munkatársainak a gyors intézkedésért.

Február közepéig érkezik a segítség

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az állami televízióban eközben arról beszélt, hogy a szociális tüzelőanyag-támogatást tavaly megkapták az érintett önkormányzatok, a tüzelő kiszállítása pedig folyamatban van. A rászorulóknak legkésőbb február 15-ig meg kell kapniuk az ingyentüzelőt. Emlékeztetett, a program 2011-ben indult, és most 3 milliárd forint volt a támogatások összege. Támogatásra az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak, 2185 település tette ezt meg. Az ingyentüzelő nagyjából egy-másfél hónapra elegendő, tavaly 182 ezer család jutott így meleghez.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 06.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása