Stratégia hiányzik

Zacher alkoholár-emelést javasol

Győr Ágnes, 2016. január 30., szombat 16:11, frissítve: szombat 16:15
Lakossági felmérés az alkoholizmussal kapcsolatban majdnem tíz esztendővel ezelőtt készült legutóbb, pedig hiteles adatokra nagyon nagy szükség lenne.

Noha itthon tabutéma, létezik a szegénységi szerhasználat, a legrászorultabb rétegnek pedig szinte semmi esélye arra, hogy segítségek kapjon a függőség kezeléséhez – egyebek közt ezek a megállapítások hangzottak el tegnap egy a függőséggel foglalkozó fórumon Budapesten.

Nincs alkoholstratégia
Az alkoholizmus politikai bagatellizálásáról Nagy Zsolt addiktológus konzultáns is beszélt lapunknak. Úgy fogalmazott: míg a drogok terén az elmúlt néhány évben hatalmas erőfeszítések történtek a megelőzés, a kezelés vonatkozásában is, az alkoholizmus mostohagyerek maradt. Akkor úgy látta, hogy a kialakult helyzet több dologgal is összefügg: részben a magyar társadalomban mélyen gyökerező ivási szokásokkal, részben nincsen alkoholstratégiánk, ennek a hiányosságnak a pótlására ráadásul egyelőre nem látszik a politikai akarat.

A Liberális Magyarországért Alapítvány által szervezett rendezvénynek az adta az apropóját, hogy nemrég Zacher Gábor toxikológus úgy fogalmazott, a következő években akár az egymillió alkoholista országává is válhatunk. A január 29-ei fórumon a toxikológus arról beszélt, nem érti, hogy a politikusok miért nem akarnak az alkoholizmus témájával foglalkozni, hiszen az pártpolitikai hovatartozás nélkül, mindenkit érint. Hozzátette: legalább húsz évre lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon meghonosodjon a helyzet javításához szükséges szemléletváltás, de egyszer el kell kezdeni.

Szóba került egyebek mellett a megelőzés témája is. Zacher Gábor szerint bár megoldást nem, apró javulást hozhatna az alkohol árának megemelése, illetve az üvegek ellátása olyan fajta elrettentő ábrákkal, amelyek a cigarettásdobozok oldalán hirdetik a termék egészségkárosító hatásait.

Kun Bernadett pszichológus szerint a megelőző programokon a fiatalokat nem a szerhasználat hosszú távú hatásaival kell riogatni, hanem azokat a következményeket kell bemutatni, amelyek közvetlenül befolyásolják az életkörülményeiket.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns – aki magát az eseményen gyógyuló szerfüggőként mutatta be – rámutatott, itthon a józanságnak nincsen kultúrája, és kevés pozitív példát lehet látni olyanokra, akiknek sikerült talpra állniuk. A beszélgetésen Pajor Tamás, dalszerző, előadó szintén részt vett, hogy megossza tapasztalatait az alkohollal és drogokkal folytatott évtizedes küzdelméről.

Nagy Zsolt úgy látja, míg a drogok terén az elmúlt néhány évben hatalmas erőfeszítések történtek a megelőzés, a kezelés vonatkozásában is, mindeközben az alkoholizmus mostohagyerek maradt. Ez a szakember szerint azért is érthetetlen, mert a két probléma kéz a kézben jár, azzal a különbséggel, hogy az alkoholproblémákkal élők száma hússzorosa a drogfüggőséggel küszködőknek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 30.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása