Búcsú a jacktől

Nem lesz egyszerű zenét hallgatni az iPhone 7-tel

MD, 2016. január 19., kedd 18:33, frissítve: szerda 07:40
Úgy tűnik, az Apple kihagyja legújabb csúcsmobiljából a világ legelterjedtebb audioszabványát, a 3,5 mm-es jack csatlakozót. Még a hivatalos bejelentés meg sem történt, már emberek százezrei írták alá az iPhone 7-ben tervezett módosítások ellen indított petíciót.

Korábban olyan hírek kaptak szárnyra, hogy az Apple következő okostelefonja amellett, hogy vízálló lesz, vékonyabb is lesz elődeinél, ezek a módosítások viszont azt eredményezik, hogy az iPhone 7-ben – legalábbis a logikus következtetés szerint így fogják hívni – nem kap helyet a 3,5 mm-es jack aljzat. Az eleinte pletykaszinten kezelt értesülést ugyanakkor az Apple egyik belső embere megerősítette a Fast Companynek, és elmondta azt is, hogy a jövőben fülhallgatóik a készülék töltésére is használatos lightning porton keresztül lesznek csatlakoztathatók.

A hivatalos bejelentés még meg sem történt, már tömegek írták alá azt a petíciót, amely a világ legelterjedtebb és legnépszerűbb audiocsatlakozójának elhagyása miatt született. A The Independent egy héttel ezelőtti cikke arról számolt be, hogy addig közel negyedmillió aláírás érkezett az Apple nagyszabású változtatása ellen. A számláló e cikk megírásának pillanatában 288 ezer fölött áll.

Költséges megoldások

A Tech Insider közölt egy összeállítást arról, hogy mi lehet a lehetséges megoldás arra a kihívásra, amely elé az iPhone 7 – vélhetően – zenehallgatók tömegeit állítja majd. A legkézenfekvőbb – és egyben az egyik legköltségesebb, legalább 150 dollár körüli – opció az lehet, ha az ember vásárol magának egy olyan fej- vagy fülhallgatót, amely lightning csatlakozóval van ellátva. Ez persze azzal jár együtt, hogy meg kell tartani a hagyományos, jackes fülhallgatót is, ugyanis a lightning dugó sem pc-hez, sem tévéhez, sem hifihez, sem pedig más zenelejátszóhoz nem használható. Továbbá felmerül a kérdés, hogy az iPhone 7 esetében valóban megvalósul-e a vezeték nélküli töltés – az Apple okosórájánál már működik a technológia –, mert ellenkező esetben nem lesz lehetőség egyszerre zenét hallgatni és az akkumulátort tölteni.

További lehetőség lehet egy Bluetooth-fejhallgató beszerzése, illetve egy lightning-jack átalakító megvásárlása is jó megoldásnak bizonyulhat. Utóbbi ugyanakkor amellett, hogy esztétikailag hagy némi kívánnivalót maga után, kissé körülményes is, ám kétségtelen, hogy az anyagiak tekintetében ez az opció a legkedvezőbb mind közül. A Tech Insider utolsó ötlete az Apple várható újítása nyomán fellépő kellemetlenségek orvoslására, ha iPhone 7 helyett egy androidos telefonba invesztál az ember.

Mindenesetre az Apple – és szinte mindegyik más gyártó – eddigi gyakorlata az volt, hogy a megvásárolt készülék mellé fülhallgató is járt, így vélhetően ez a jövőben, a jackről a lightningra való átállással sem fog változni.

hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása