Ausztrália

Okosbójával figyelmeztetnek a cápaveszélyre

MTI, 2016. február 15., hétfő 17:38
Cápaveszélyre figyelmeztető okosbóját helyeztek üzembe hétfőn egy sydney-i strandon.

A szonártechnológiára épülő Clever Buoy nagyjából 500 méterre lebeg a parttól, és okostelefon-alkalmazáson keresztül küld értesítést a vízi mentőknek, ha kétméteres vagy nagyobb élőlényt észlel 300 méteres körzetében.

A nyugat-ausztráliai Shark Mitigation Systems nevű vállalat fejlesztését hétfőn helyezték üzembe a sydneyi Bondi Beachen, ahol hónapokig fogják tesztelni az új technológiát.

Az új cápaészlelő rendszer a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam vezetősége által meghirdetett tizenhatmillió dolláros stratégia része, amelynek célja a cápatámadások számának visszaszorítása.

Az esetek kilencven százalékában sikeres

A bója észlel minden legalább kétméteres úszó alakot, majd a mozgási mintáját elemezve állapítja meg, hogy cápa közelít-e a parthoz – írta a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

A Shark Mitigation Systems társalapítója, Craig Anderson szerint az okosbója az esetek kilencven százalékában sikerrel észleli a nagy cápákat. A szakember szerint a fejlesztés alapja egy rendkívül kifinomult hangradar, amely az arcfelismerő technológiákhoz hasonló szoftverrel párosul.

Anderson szerint azért csak a két méternél nagyobb cápákat jelzi az eszköz, mert világszerte az a tapasztalat, hogy az ennél kisebb tengeri ragadozókkal való találkozás nem halálos kimenetelű.

Új-Dél-Wales állam partjainál megfigyelő állomásokat is felállítanak a héten a megjelölt cápák nyomon követésére. Ausztrália egyike azoknak az országoknak, amelyekben legtöbbször támadnak cápák fürdőzőkre. Tavaly huszonkét provokálatlan cápatámadást jelentettek az országban.

hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása