WEpod

Vezető nélküli buszt teszteltek Hollandiában

MTI, 2016. január 28., csütörtök 23:11
A világon elsőként a hollandiai közutakon próbáltak ki élesben egy vezető nélküli elektromos városi buszt, amely hat utassal a fedélzetén tette meg a 200 méteres tesztszakaszt.

A WEpod nevű jármű, amely a következő években szolgálatba álló flotta része, az ország középső részén fekvő Wageningenben kezdi meg működését.

Jan Willem van der Wiel projektvezető szerint a jármű jelenleg mindössze óránként 8 kilométeres sebességgel halad, teljes üzembe helyezését követően azonban 25 kilométer per órával fog közlekedni.

Hat kilométeres szakaszon fognak ingázni

Az autó- és technológiai iparban jelenleg számos önműködő jármű tesztelése folyik a Tesla S modelltől kezdve a Google és a Daimler vezető nélküli autóiig.

Így néz ki belülről a a WEpod
Így néz ki belülről a a WEpod
Fotó: Wepods.nl

„Világszerte vannak kezdeményezések, de ez az első példa, hogy vezető nélküli jármű áll szolgálatba közúton” – mondta Iris Casteren van Cattenburch, a fenntartható tömegközlekedés fejlesztésével foglalkozó Connekt vállalatcsoport munkatársa.

A WEpod-projektet kiterjesztik a következő hónapokban, és a járművek idővel a város tömegközlekedési hálózatába bekapcsolódva egy hat kilométeres szakaszon fognak ingázni.

A nagyjából hárommillió euróból megvalósított jármű a Delfti Műszaki Egyetem közreműködésével készült.

hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása