Ausztrália

Önvédelemre tanították a varánuszokat

MNO, 2016. január 6., szerda 20:30
Ausztrál kutatóknak sikerült megtanítaniuk a sárgapettyes varánuszoknak, hogyan kerüljék el a populációjuk megcsappanásáért felelős mérgező óriásvarangyokat, amelyek jó ideje súlyos fenyegetést jelentenek a kontinens állatvilágára – írta a VS.hu.

Az óriásvarangyok nem őshonosak a szigetországban, a harmincas években telepítették be őket a cukornád kártevőinek féken tartása érdekében.

Noha a varánuszok számára ízletes falatnak tűnnek, de halálosak a hüllőkre nézve. „Egy sárgapettyes varánusznak elegendő alig harminc másodpercig a szájában tartania egy varangyot, és az képes végezni vele” – mondta a kutatást vezető Georgia Ward-Fear, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

Ezért a Biology Letters című folyóiratban közölt tanulmány készítői apró, kevésbé mérgező óriásvarangyokat kóstoltattak meg a varánuszokkal, amelyek bár megbetegedtek a mérgező békáktól, de nem szenvedtek hosszú távú károsodást. Ezután nyomkövetőkkel szerelték fel a varánuszokat, hogy megfigyeljék őket a varangyok megérkezésekor.

A vizsgálatba bevont 16 gyík közül sokan nem próbálkoztak többet a mérgező fogással, és több mint 50 százalékuk életben maradt a 18 hónapig tartó vizsgálat során. A kutatók 31 „betanítatlan” gyíkot is nyomon követtek, amelyek mindegyike elpusztult a varangyok inváziója során.

hirdetés
Legfrissebb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása