Cseppkőbarlang

Ritkán művel ilyet a barlangi vakgőte

MTI, 2016. február 2., kedd 17:43
Petét rakott egy barlangi vakgőte a szlovéniai Postojna-cseppkőbarlangban, ami nagyon ritkán megfigyelt esemény a természetben.

A szlovén barlangok vak lakójának peterakását alig néhány alkalommal figyelték meg a természetben. A barlang működtetője a természet csodájának nevezte a mostani esetet.

A biológusok türelmetlenül várják, hogy rak-e további petéket a vemhes nőstény. Először 2013-ban figyeltek meg a Postojna-barlangban petéket rakó nőstényt, az az állat összesen 22 darabot rakott le.

Újra felszívhatja a petéket

A cseppkőbarlang egyik túravezetője vette észre az egyik akvárium falára ragasztott petét szombaton. Azonnal értesítette a barlang biológusait. Primoz Gnezda és Saso Weldt megfigyelte, hogy a petét egy vemhes nőstény védelmezi. Az állat megtámadta a többi vakgőtét, ha azok túl közel merészkedtek a petéhez. A hat állatot ezért áttelepítették egy másik akváriumba.

A biológusok arra várnak, rak-e újabb petéket a nőstény. Előfordulhat, hogy teste újra felszívja a petéket, hogy energiát spóroljon az ismételt reprodukcióhoz.

hirdetés
Legfrissebb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása