Akadály

Százötvenezer pingvin pusztult el a Déli-sarkon

MTI, 2016. február 13., szombat 17:05
Becslések szerint százötvenezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben.

Az öbölbe nyúló Denison-fokon nagyszámú Adélie-pingvin-kolónia élt a közeli hatalmas nyílt vízi tengerfelület miatt. 2010-ben azonban egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy megfeneklett az öbölben, elzárva az állatok vándorlási, élelmiszer-szerzési útját a nyílt tengerekre.

A szárazföldön rekedt állatoknak azóta hatvan kilométeres utat kell megtenniük, hogy eljussanak a part menti vizekhez, és halászhassanak. Ebben a fáradságos „gyaloglásban” az eltelt években szinte az egész kolónia elpusztult – jelentették ausztrál tudósok.

2011 óta a 160 ezres kolónia körülbelül tízezer egyedre zsugorodott. Húsz éven belül teljesen kipusztul, ha a part menti jég nem olvad meg, és nem találnak utat a nyílt vízre, vagy a jéghegy nem mozdul el az öbölből – idézte az ausztráliai Új-dél-walesi Egyetem klímakutató-központjának munkatársait a The Guardian című brit napilap.

hirdetés
Legfrissebb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása