Mexikó

Történelmi labdajátékpályára bukkantak Mexikóban

MTI, 2016. január 28., csütörtök 01:01
Az egykori azték főváros, Tenochtitlán központi pelotajáték-mezejének maradványait fedezték fel régészek Mexikóvárosban.

Ehécatl, az azték szélisten templomától délre, a város központi részén találták a pályát – közölte a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).

A pelota nevű labdajáték a prekolumbiánus időkben Közép-Amerika területén elterjedt népszerű játék volt, rituális jelentőséggel is bírt az azték birodalomban. A tudósok szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszották, melyet a váll vagy a csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók.

Áldozati hely

A játékpálya szélén, egy lépcső alatt áldozati helyre is bukkantak a kutatók: gyerekek és fiatalok nyakcsontjaira találtak. „Elképzelhető, hogy áldozatként mutatták be őket az isteneknek. Az élet körforgását táplálhatták” – mondta María García Velasco régész.

A modern Mexikóvárost Tenochtitlán maradványaira építették. A spanyolok 1521-ben meghódították a várost, szinte teljesen lerombolták, és ugyanazon a helyen emelték az alkirályság, Új-Spanyolország fővárosát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása