1,35 millió dollár az Apple alapító okiratáért

Dávid Imre, 2011. december 14., szerda 16:00, frissítve: szerda 16:00
Ennyit ért többek között annak az embernek az aláírása, aki a hetvenes években pár száz dollárért adta el mára 36 milliárdot érő üzletrészét.
Steve és SteveA Sotheby's aukciósház kedden árverésre bocsátotta az Apple alapító okiratát. Az 1976. április elsején kelt dokumentumot Steve Jobs, Steve Wozniak és Ron Wayne írták alá - előbbiek 45-45, utóbbi tíz százalékos részesedést kapott a cégből.

Jobs azért döntött a cégalapítás mellett, mert nem tudta rábeszélni komputerzseni barátját arra, hogy dobják piacra az általa tervezett nyomtatott áramkört. Jobs tulajdonrészt ajánlott az Atari műszaki rajzolójaként dolgozó Wayne-nek, akinek ennek fejében „mindent eldöntő harmadik szavazatával" kellett volna támogatnia őt a vitás kérdésekben.

Wozniak végül rábólintott a cégalapításra, Ron Wayne pedig megszövegezte azt a háromoldalas - ma már történelmi jelentőségűnek számító - dokumentumot, amelynek aláírásával 1976. április elsején, Bolondok Napján megalakult az Apple Computer Inc. Társulásuk nem volt hosszú életű...

A cikk vége elolvasható a Computerworld.hu-n.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
A címlapról ajánljuk
Riport, háttér, interjú
hirdetés