Előre jelezhetik, hány faj hal ki

BL

2012. június 27., szerda 19:14

Cseh és amerikai természettudósok kidolgoztak egy univerzális képletet, amely azt írja le, hogy egy adott területen miként változik a gerinces fajok száma, ennek révén pedig segíti annak előrejelzését, hogy élőhelyük lerombolása következtében hány faj halhat ki – közölte Alena Jecminkova, a Károly Egyetem kutatója.

Kutatásuk eredményét a Nature tudományos magazin legfrissebb számában tették közzé a szakemberek. „A felfedezés előmozdítja, hogy a meglévő adatok felhasználásával jobban megbecsülhessük egy adott területen az ott élő fajok számát. Fontos megérteni, hogy minél nagyobb részét romboljuk le a környezetnek, annál több állatfaj végét okozhatjuk” – magyarázta David Storch, a Károly Egyetem természettudományi karának munkatársa, akinek kutatócsoportja az amerikai Yale Egyetem szakembereivel közösen jegyzi az eredményeket.

„Leginkább azok a fajok veszélyeztetettek, amelyek kis területet népesítenek be. Ezek szigorú védelme szükséges, hacsak nem akarjuk, hogy teljes egészében kipusztuljanak” – hangsúlyozta David Storch.

Forrás: MTI