A harmadik Őrszem már figyeli az óceánokat

MTI

2016. február 17., szerda 04:34, frissítve: szerda 07:14

Újabb környezetvédelmi műholdat küldtek kedd este a világűrbe az Európai Űrügynökség Copernicus-megfigyelőprogramja részeként: a Sentinel–3A a tengerek áramlását és a tengerszint emelkedését figyeli meg.

„Mérni tudjuk az óceánok szennyezettségét és a klorofil eloszlását is” – mondta Volker Liebig, az Európai Űrügynökség (ESA) Föld-megfigyelő programjának igazgatója.

Ez már a harmadik a sorban

A Sentinel–3A műholdat – neve őrszemet jelent – kedd este lőtték fel egy Rockot hordozórakétával az észak-oroszországi Pleszeckből. Ez a harmadik ilyen környezetvédelmi megfigyelő műhold, a tervek szerint 2017-ben egy újabb, felépítésében azonos műholdat, a Sentinel–3B-t állítják pályára. A Copernicus-program becsléseit és klímaadatait főként politikusok, vállalkozók, kutatók és mezőgazdasági szakértők használják.

Az egyes műholdaknak más-más a feladatuk. A Sentinel–1A elsősorban a hajóknak jelenti, ha jég képződött a tengereken. A Sentinel–2A többek között a metropolisok terjeszkedéséről, természeti katasztrófák, például földrengések következményeiről, valamint a mezőgazdasági területek állapotáról közöl információkat.

Az általuk közvetített adatok nagyon hasznosak lehetnek a környezetvédelem szempontjából. „Ha a hajókat az előrejelzéseknek megfelelően kormányozzák, akkor akár az üzemanyag tíz százalékát is meg lehet spórolni” – fejtette ki a szakértő.

Gyors, de kevésbé pontos

Elődeihez képest a Sentinel–3A gyorsabban, bár nem olyan pontosan dolgozik. Az általa gyűjtött adatok legfeljebb 45 perc alatt elérik a Földet.

A három műhold információit 16 ezer felhasználó figyeli. „Azt akarjuk, hogy az egész világ használhassa az európai környezetvédelmi adatokat” – tette hozzá Liebig.

Paolo Ferri, az ESA repülésirányító központjának vezetője szerint a műholdak a klímakutatásban is fontos szerepet játszanak.