A hegyoldalt szívogatta a falfelhő Magyarországon + Képek

szupercella.hu, 2012. június 14., csütörtök 13:44, frissítve: csütörtök 18:18
Az elmúlt napok zivataros időjárásának utolsó fordulója igen húzósnak ígérkezett, a heves viharokra vonatkozó előrejelzésében a Viharvadászok Egyesülete egy erős 1-est adott ki.

Az elmúlt napok zivataros időjárásának utolsó fordulója igen húzósnak ígérkezett, a heves viharokra vonatkozó előrejelzésünkben erős 1-est adtunk ki. Csapatunk (Bari, Zsuzzzs, Dzsibzon és jómagam, Storman) délelőtt 10 óra körül indult a déli országrészbe, hogy levadássza a várhatóan arrafelé kialakuló szupercellákat. Azonban a zivatarképződés olyan hamar megindult, hogy Kiss Czakó Imre barátom, alkalmi viharvadász Jászszentlászló–Kiskunfélegyháza térségében már a délelőtt folyamán egy roppant impresszív szupercellát csípett el, erőteljes forgómozgást végző, földet súroló falfelhővel.

Fotó: Szupercella.hu

Miután Kecskeméten mi is elkaptunk egy frissen bimbózó példányt, Szeged felé haladtunk tovább. Eközben kaptuk a hírt, hogy másik csapatunk (Devilstorm, Dom, Tornádó a tavon) egy vehemensen forgó falfelhő nyomában van, mely az orruk előtt szívogatja a hegyoldalt.

Fotó: Szupercella.hu

Szegednél várakoztunk egy darabig, majd egy távolban felbukkanó falfelhő látványán felbuzdulva Makóig repesztettünk, hogy a körvonalazódó szupercellát megfelelően meg tudjuk figyelni.

Fotó: Szupercella.hu


Cellánk azonban nem sokkal ezt követően feladta a harcot, és később már a radaron ígéretes képződmények is feloszlottak. Bár gyakorlatilag a modellek mára vonatkozó előrejelzései egytől egyik csődöt mondtak, 630 kilométert megtéve mégis sikerült szupercellát fognunk, és a többiek is kapitális trófeákkal térhettek haza.

További izgalmas tudományos csemegék és látványos felvételek az esetről a Viharvadászok Egyesületének honlapján, a Szupercella.hu oldalon olvasható részletes beszámolóban.

Forrás: szupercella.hu
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása