A levegő hiánya vagy az éhség is végezhet velük

WA

2011. december 16., péntek 12:35

Száz beluga (fehér delfin) esett a jég fogságába az orosz Távol-Keleten, a Bering-tenger közelében. A szakértők szerint gyors segítség nélkül hamarosan elpusztulnak.

A hófehér testű, északi tengerekben élő cetek a Szinyavinszkij-szorosban estek csapdába a hirtelen befagyott vízben Janrakinnot falu közelében – közölték a Csukot Autonóm Terület illetékesei. A bajba jutott belugacsapatot halászok vették észre: két viszonylag kisebb lék körül gyűltek össze, ahol szabadon lélegezhetnek. Csekély annak az esélye, hogy saját erejükből vissza tudnának jutni a tengerbe. Egyre fogy az élelmük, és a vastagodó jég is fenyegeti életben maradásukat. Nagy a veszélye annak, hogy a végsőkig kimerülnek, és vagy az éhség, vagy a levegő hiánya végez velük. Ráadásul a jegesmedvék vagy a gyilkos bálnák számára is szabad prédák.

A csukot hatóságok az orosz szövetségi kormánytól kértek jégtörő hajót, amely feltörheti a szoros befagyott vizét, lehetővé téve, hogy a cetek kimeneküljenek.

Nem először fordul elő, hogy az északi-sarki vizekben csapdába esnek belugák a jégpáncél miatt, de az már ritka, hogy a helybeliek segíteni is tudnának az állatoknak. A csukot térségben 1986-ban jegyezték fel az utolsó sikeres mentési akciót, amikor egy jégtörő segítette szabad vizekre jutni a belugákat.

Forrás: MTI