A matematika az étcsoki mellé állt

BL

2012. június 1., péntek 16:42

Ausztrál kutatók matematikai számításokkal modellezték azt az érvédő hatást, amelyet tíz éven át tartó napi rendszerességű étcsokoládé-fogyasztás eredményezhet.

A hosszú távú egészségügyi hatást 2013, metabolikus szindrómával élő ember mért egészségügyi adataiból kiindulva egy matematikai modell segítségével jósolták meg a melbourne-i Monash Egyetem kutatói Christopher Reid vezetésével. Megállapították, hogy tíz év leforgása alatt tízezer emberre vonatkoztatva 70-nel lenne kevesebb a nem halálos és 15-tel a halálos szívrohamok és szélütések száma, ha minden egyes ember mindennap megenné a kis adag minél sötétebb étcsokit.

A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy az egészségvédő hatáshoz legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú csokoládé szükséges. A tej- és a fehér csokoládét nem találták védő hatásúnak, vélhetőleg jóval alacsonyabb antioxidáns-tartalma miatt.

Más szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a rendszeres csokievésnek – még akkor is, ha magas kakaótartalmú típusról van szó – káros következményei is lehetnek, mert felesleges cukrot és kalóriát is bejuttat az egyébként is túlsúlyos és csökkent glükóztoleranciájú emberek szervezetébe.

Forrás: MTI