A nyelv elvesztésével a múlt bizonyítékai tűnnek el

MD, 2012. június 21., csütörtök 21:08
A kihalástól fenyegetett nyelvek védelmére indított projektet különböző intézményekkel együttműködve a Google.
Minden egyes nyelv elvesztésével az élet évszázadainak bizonyítékai tűnnek el – olvasható a honlapon.

A szakértők szerint a világon jelenleg hétezer nyelvet beszélnek, ezeknek azonban csaknem a fele teljesen kihal az évszázad végére. A Veszélyeztetett Nyelvek című projekt keretében életre hívott honlapra szövegek és hanganyagok tölthetők fel, amelyek háttérinformációkat szolgáltatnak a különböző nyelvekről és beszélőikről. A felhalmozott dokumentumokat később tudományos kutatási célokra is felhasználják.

Külön a projekt miatt jött létre az Alliance for Linguistic Diversity, a Szövetség a Nyelvi Sokszínűségért. A szervezet azokat a csoportokat gyűjti össze, amelyek a veszélyeztetett nyelvek dokumentálásáért, támogatásáért és erősítéséért küzdenek. A szövetségnek jelenleg 29 tagja van.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása