A víz árulkodik a drogról

WA

2012. augusztus 2., csütörtök 14:58, frissítve: csütörtök 16:42

A nyugat-európai nagyvárosokban leginkább kokaint használnak a kábítószeresek, míg a skandináv országokban a szintetikus metamfetaminból fogy több – derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból, amelynek keretében a városok szennyvizét vizsgálták.

Norvég és olasz kezdeményezés alapján 11 ország 19 nagyvárosának szennyvizében – tavaly márciusban egy héten át mindennap – megmérték több kábítószer és doppingolásra is használatos anyag mennyiségét. Ebből számolták ki, hogy az ott élők átlagosan mennyit fogyasztottak, használtak ezekből. A norvég Vízkutató Intézet és a milánói Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet munkatársai által végzett vizsgálatok eredményeit a Science of the Total Environment szakfolyóiratban közölték.

A testünkbe bejutó anyagok bizonyos része változatlanul vagy kémiai módosulások után a vesén keresztül kiürül a szervezetből, és bekerül a szennyvízbe.

A szakemberek naponta meghatározták a szennyvízben lévő kokain, amfetamin és metamfetamin, ecstasy és kannabisz mennyiségét. A városokban élők száma alapján kiszámolták, hogy átlag ezer lakos mennyit használt ezekből a szerekből, sőt azt is fölmérhették, hogy milyen különbség volt a hétfői, illetve a hétvégi drogfogyasztásban az egyes helyeken.

A kokain az egyik legnépszerűbb

Kimutatták, hogy a kokain az egyik legnépszerűbb kábítószer. A Dél-Amerikában élő indiánok évezredekkel ezelőtt fölfedezték, hogy a kokacserje leveleinek rágcsálása fokozza a teljesítőképességet. Az eredeti Coca-Cola is tartalmazott kokaint, de 1903-ban kivonták az üdítőitalból.

Jelenleg Antwerpen lakossága fogyasztja a legtöbb kokaint, majd Amszterdam, Valencia, Eindhoven és Barcelona következik. A kokain hasonló mennyiségben található Utrecht és London szennyvizében. Valamivel kevesebb a Santiagóban mért érték, amelyhez hasonló adat származik Brüsszelből, Milánóból és Párizsból.

Északon inkább a metamfetamint választják

A skandináv országokban kevesebb kokaint használnak, viszont sok fogy a népszerű szintetikus drogból, a metamfetaminból. Európa északi, északnyugati államaiban főleg ezt használják, de sok fogy belőle Csehországban is. Az ecstasy Valenciában és Santiagóban fele annyi mennyiségben fordult elő, mint Barcelonában. Sokan éltek viszont vele Hollandiában és Belgiumban.

A kannabisz Hollandia, Franciaország és Spanyolország kábítószere. Az utóbbi adatot a marihuána-elosztás spanyol központjaival magyarázzák.

Forrás: MTI