A zsírmáj nem tehet róla

NT, 2011. december 1., csütörtök 17:43, frissítve: csütörtök 17:43
Meglepő eredményre jutottak az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói, akik tanulmányukban úgy találták, hogy az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj nincs hatással a túlélésre.

Mariana Lazo kutatásvezető és csoportja arra keresett választ, hogy milyen mértékben növeli a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a halálozási kockázatot. „Ehelyett azt a választ kaptuk, hogy egyáltalán nem (növeli)” – idézte fel Lazo. Több mint 11 ezer amerikai adatait elemezték, akik életkora 20 és 74 év között volt, és akik egészségét tizennyolc éven át követték nyomon egy országos felmérésben.

A résztvevők mintegy ötöde élt zsírmájjal, a körükben nem volt magasabb a halálozási arány, mint a vizsgálatba bevont többi embernél. Az elemzés készítői nem tudják még, hogy miért nincs hatással a halálozási arányra a zsírmáj.

Az NAFLD-nél a szövettani vizsgálat az alkoholos májbetegséghez hasonló eltéréseket mutat annak ellenére, hogy az érintettek kórtörténetében nem szerepel a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség kialakulása gyakran tünetmentesen zajlik, a máj egyre kevésbé képes a zsír lebontására, így az a májban halmozódik fel.

A tanulmányt a The British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé a szerzők.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 21:00
  2. 20:58
  3. 20:48
  4. 20:44
  5. 20:41
  6. 20:35
  7. 20:31
  8. 20:28
  9. 20:28
  10. 20:19
  11. 20:17
  12. 20:13
  13. 20:07
  14. 20:02
  15. 20:00
  16. 19:55
  17. 19:48
  18. 19:47
  19. 19:40
  20. 19:35
  21. 19:32
  22. 19:25
  23. 19:25
  24. 19:20
  25. 19:16
  26. 19:12
  27. 19:11
  28. 19:10
  29. 19:04
  30. 19:00
  31. 18:52
  32. 18:51
  33. 18:46
  34. 18:37
  35. 18:22
  36. 18:03
  37. 17:48
  38. 17:36
  39. 17:36
  40. 17:30
  41. 17:25
  42. 17:16
  43. 17:10
  44. 17:07
  45. 16:58
  46. 16:42
  47. 16:37
  48. 16:29
  49. 16:16
  50. 16:08
hirdetés