Állj fel és élj!

MD

2012. július 10., kedd 16:30

Két évvel meghosszabbíthatnák életüket az amerikai felnőttek, ha naponta három óránál kevesebbet ülnének – közölték kedden kutatók.

Csupán az, ha a napi tévézést két óra alá szorítanák, 1,4 évvel hosszabbítaná meg életüket – hangsúlyozta a kutatócsoport a British Medical Journal című folyóirat netes kiadásában megjelent tanulmányában.

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint az amerikai felnőttek átlagosan napi 7,7 órát töltenek fizikai aktivitás nélkül. Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak egyfelől a hosszas ülés, televíziózás, másfelől a cukorbetegség, szívbetegség és szélütés nagyobb kockázata között.

Arra a felvetésre, hogy az emberek nagy része ülve tölti munkaidejét, Peter Katzmarzyk, a tanulmány társszerzője felhívta a figyelmet más követhető stratégiákra. Véleménye szerint például az íróasztalokat ki lehetne cserélni pultokra, amelyek mellett állva dolgoznának, sőt futópadot is beállíthatnak mellé, a megbeszéléseket pedig akár sétálva is meg lehetne tartani. Levél helyett a személyes megkeresést javasolja házon belül a szakember.

A számításokhoz életmódra vonatkozó felmérések adatait és népességi egészségügyi adatokat használtak fel, valamennyit az Egyesült Államokból.

Forrás: MTI