Alpesi barlangokba „költözött” a Mars

WL

2012. május 2., szerda 13:53

Alpesi jeges barlangokban tesztelték a jövendőbeli Mars-expedíciók által alkalmazandó felszereléseket.

„Rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk a háromnapos tesztkísérletek során” – hangsúlyozta a nemzetközi projektet irányító Gernot Grömer, az Osztrák Űrkutatási Fórum szakértője.

A kutatók a Salzburg melletti Dachstein-gleccser környékét választották a kísérletekhez, a területet Gröner „tudományos játszótérnek” nevezte. Mint a szakember kifejtette, a jeges barlangok szolgálhatnak természetes menedékként olyan marsi baktériumok számára, amelyek állandó hőmérsékletet, valamint a káros kozmikus sugárzás elleni védelmet keresnek.

Az osztrák csoport űrruha-technológiát fejlesztett ki, míg a többi csoport 3D-kamerákat, radarberendezéseket, marsjárókat, kommunikációs eszközöket és steril tesztrendszereket próbált ki.

„Amennyiben a Marson az élet nyomait kutatnánk, garantálni kell a sterilitást, hogy biztosak lehessünk abban, semmit sem hurcoltunk a vörös bolygóra a Földről” – magyarázta Grömer. Hozzátette, hogy most kielemzik a háromnapos kísérlet eredményeit, mielőtt jövő februárban újabb nagyszabású terepi tesztsorozat következik a Szahara északi részén. „Reményeink szerint az első Mars-expedíció 20-30 éven belül valóra válik, így legalább 15 évünk van arra, hogy előkészítsük a megfelelő technológiákat” – emelte ki az osztrák szakember.

Forrás: MTI