Átvették az irányítást az űrszonda felett a gyerekek + Képek

LM, 2012. március 23., péntek 16:40
Közzétette a Hold körül keringő két GRAIL űrszonda egyike által készített első „diákfotókat” az égitest felszínéről az amerikai űrkutatási hivatal, NASA; a fotók érdekessége, hogy úgy készültek, hogy negyedikes diákok „vezérelték” az űrszondán lévő kamerát.

Az egyik GRAIL összesen öt tucatnyi „diákfotót” küldött el a Földre, a MoonKAM nevű szerkezettel készült látképek között olyan is van, amely a Holdnak a Földtől távol eső oldalát ábrázolja. A fotók március 15. és 17. között készültek, és a héten érkeztek meg a Földre.

A montanai általános iskolásoknak egy Sally Ride, a világűrben járt első amerikai nő vezette projekt keretében nyílt alkalmuk arra, hogy az űrszonda olyan felvételeket készítsen a Holdról, amelynek „célpontjait” a diákok jelölték ki.

A NASA iker űrszondái, a GRAIL I és a GRAIL II újévkor álltak Hold körüli pályára, küldetésük, hogy tanulmányozzák az égitest gravitációs mezőjét.

Fotó: NASA

A küldetés „nem kritikus” részében kiválasztott diákok lehetőséget kapnak arra, hogy kijelöljék a kamera célpontját. Mindkét űrszondán van MoonKAM, a szerkezeteket összesen 52 ország mintegy 2700 diákja használhatja.

A montanai diákok a NASA által támogatott versenyen nyerték el a lehetőséget. A versenyt a két űrszonda átkeresztelésre írták ki, a GRAIL I és II a Ebb és a Flow nevet kapja a győztes pályázatnak hála.

Fotó: NASA
Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása