Látványosság

Az Azúr Ablak megmentésén dolgozik a máltai kormány

MTI, 2017. március 10., péntek 13:11
Az Azúr Ablak (fent) és hűlt helye (lent)
Az Azúr Ablak (fent) és hűlt helye (lent)
Fotó: Joseph Muscat / Twitter, 123RF
Nemzetközi ötletelést kezdeményezett a máltai kormány arról, hogy hogyan lehetne megmenteni a szigetország egyik legnépszerűbb természeti látványossága, a szerdán összeomlott Azúr Ablak sziklahíd arculatát – számolt be róla csütörtökön a Maltatoday.com hírportál.

Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Gozo szigetének északnyugati partjainál magasodó Azúr Ablak eróziója gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére. A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, amely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, szerdán egy nagy vihar és a hatalmas hullámok döntötték össze. Korábbi tanulmányok már utaltak rá, hogy összeomlása elkerülhetetlen.

A felmerült javaslatok egyike digitális megoldás lenne: hologrammal helyettesítenék a megsemmisült látványosságot. Ebben az esetben nem nyúlnának a sziklaalakzathoz, a lehullott szikladarabokat azonban kiemelnék a tengerből és kiállítanák egy olyan bemutatótérben, amelyben a látogatók képet kaphatnának az eredeti Azúr Ablakról, vagy művészi installációkat helyeznének el benne – közölte José Herrera környezetvédelmi miniszter.

Egy ideje ugyan elméletben tilos volt sétálni a sziklán, vagy megmászni azt, azonban ezt is csak hellyel-közzel tartatták be. A YouTube-on több tucat olyan videó van fent, melyen turisták ugrálnak le a szikláról, vagy búvárkodnak a környékén. Az impozáns helyszín a Trónok harca című sorozatban is feltűnt, az első évadban Khal Drogo és Daenerys Targaryen esküvőjének hátteréül szolgált.

A miniszter ugyanakkor kategorikusan leszögezte, hogy nem tervezik a természetes mészkőalakzat helyreállítását és az egyéb építkezéseket is kizárta a helyszínen.

A természetbarát megoldásoktól azonban nem zárkózott el. „Vannak olyan technológiai megoldások és eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek mesterséges módon megtapasztalhassák, milyen volt eredetileg a látványosság. Nem zárjuk ki a hologramos megoldást sem, de természetesen meg kell felelnie a környezetvédelmi törvényeknek” – mondta.

Hozzátette, hogy a sziklaalakzat megmaradt részének sürgős megőrzési munkálatait azonban nyomban elkezdik és biztosítják is a helyszínt, hogy megvédjék a kincsvadászoktól.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
A címlapról ajánljuk
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása