Az érintés befolyásolhatja a hőmérsékletet

tt

2012. május 30., szerda 08:14, frissítve: szerda 08:42

A rövid és látszólag jelentés nélküli érintésekre az arcbőr hőmérsékletének emelkedésével reagálnak a nők.

Ez a hatás elsősorban heteroszexuális nőknél jelentkezik, ha egy férfi érinti meg őket – mutatták be vizsgálataik eredményét brit kutatók a Biology Letters című lapban.

A szakértők feltételezése szerint az ilyen hőmérséklet-változás társadalmi jel, amely növeli a vonzerőt és befolyásolja a viselkedést. Azt, hogy férfiak hogyan viselkednek egy hasonló szituációban, még nem vizsgálták a kutatók. Amanda Hahn és munkatársai, a St. Andrews Egyetem kutatói 16 nőt kértek fel vizsgálataikhoz. A figyelem elterelése érdekében a résztvevőket egy sor fotó tüzetes megfigyelésére szólították fel. Eközben azzal az ürüggyel, hogy műszerrel megállapítják hajszínüket, egy munkatárs látszólag véletlenül meg-megérintette a nőket a karjukon, a kezükön, a mellkasukon vagy az arcukon, egy hőkamera pedig folyamatosan figyelte a vizsgált személy arcbőrének hőmérséklet-változását.

A vizsgálatot minden önkéntesnél kétszer végezték el: egy női, majd egy férfi munkatárs közreműködésével. Kiderült, hogy elsősorban az arcon és a mellkason történt érintések hatására növekedett meg az arc hőmérséklete, átlagosan 0,1 Celsius-fokkal. A felmelegedés erősebb volt, ha a vizsgálatot férfi végezte.

A kutatás második részében a szakértők azt is kiderítették, hogy a hőmérséklet főként a szem, az orr és a száj környékén növekedett. Egyelőre nem tisztázott, hogy a változást a részt vevő felek érzékelték-e. Ha igen, akkor a hőmérséklet-változás társadalmi jelként fogható fel. „Ismert tény, hogy az enyhe arcpír növeli egy személy vonzerejét. Lehetséges, hogy a hőmérséklet-változás is ezt a célt szolgálja” – vélik a kutatók.

Forrás: MTI