Az újenergiát népszerűsíti a csodahajó

tt

2012. június 10., vasárnap 18:15

A napenergia népszerűsítése céljából a nyáron a Földközi-tengeren hajózik a Turanor PlanetSolar nevű, napenergia hajtotta katamarán, amely egyetlen csepp üzemanyag nélkül nemrégiben hajózta körül a Földet 19 hónap alatt – jelentették be a hét végén a szervezők.

A katamarán jelenleg Barcelona felé tart, miután a dél-franciaországi La Ciotat-i hajógyárban karbantartási munkákon esett át. A hajó első megállója Barcelona kikötőjében lesz június 10. és 20. között. A Mallorca szigetén lévő Calviába június 25-én érkezik, és onnan július 6-án indul tovább. Októberben tér vissza a Földközi-tenger medencéjébe.

A katamarán új legénységgel vág neki az útnak. Kapitánya a francia Eric Dumont, másodtisztje pedig Thomas David, aki korábban Új-Kaledónia és Szingapúr között irányította  a hajót.

A 31 méter hosszú és 15 méter széles, 95 tonnás katamarán a világ legnagyobb napelemes hajója; fedélzetén 537 négyzetméternyi napkollektort helyeztek el, melyek napfényes időben óránként 500-600 kilowatt áramot képesek előállítani, egy „teli tank” 300 kilométernyi út megtételére elegendő. A hajó akár 18,5 kilométeres csúcssebességre is képes, de átlagosan csak 9 kilométeres sebességgel halad. Negyven utas szállítására alkalmas.

A katamarán május elején tért vissza 585 napos világkörüli útjáról, amellyel a megújítható energiaforrásokra akarta felhívni a figyelmet a hajó svájci megálmodója és tulajdonosa, Raphael Domjan, aki maga is részt vett az expedícióban.

Forrás: MTI