Betegeknek ajánlott, egészségeseknek árthat az aszpirin

WL

2012. január 10., kedd 13:21

Egészséges embereknek többet árthat, mint amennyit használhat az aszpirin – hívták fel a figyelmet brit kutatók 100 ezer fő vizsgálata alapján.

Az aszpirint eddig egyfajta csodagyógyszernek kiáltották ki, és 45 éves kor felett napi szedésére buzdítottak, merthogy csökkenti a szívinfarktus, az agyvérzés és egyes rákbetegségek kockázatát. A Londoni Egyetem kutatói 100 ezer egészséges, aszpirint szedő ember megfigyelése alapján arra jutottak, hogy a gyógyszer ugyan valóban csökkenti 10 százalékkal az infarktus és agyvérzés veszélyét, ám 30-cal megnöveli a belső vérzésekét, így összességében több a kára, mint a haszna.

A kutatók azt javasolják, hogy az infarktuson, agyvérzésen átesettek továbbra is szedjék rendszeresen az aszpirint, ám az egészségüket tekintve „makulátlan múltúak" esetében meggondolandó a gyógyszer betegségmegelőző célú rendszeres fogyasztása.

A rákbetegséget illetően nem mutatkozott összefüggés, jóllehet nemrégiben több tanulmány szerzői azt állították, hogy a bélrákfajták negyedének képes elejét venni a gyógyszer.

„Vitathatatlan a szív- és érbetegek körében az aszpirin jótékony hatása, ám az egészségesek esetében jóval szerényebbek a gyógyszer előnyei a korábban véltnél" – idézte Kausik Ray professzort, a tanulmány fő szerzőjét a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: MTI