Borneói folyami teknősök kerültek Nyíregyházára

MTI

2016. január 20., szerda 15:56, frissítve: szerda 17:51

A világ egyik legnagyobbra növő édesvízi teknősfajával, borneói folyami teknőssel gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a két, 50 és 70 centiméter hosszúságú páncéllal rendelkező hüllő egy cseh állatkertből került a Nyírségbe. A park Zöld Piramis elnevezésű létesítményének medencéjében élnek, ahol az édesvízi bemutatótérben cápaharcsa és szalagos varánusz is látható.

A borneói folyami teknős veszélyeztetett faj, mivel a húsa a Távol-Keleten ínyencségnek számít, és a tradicionális gyógyászatban is használják porrá őrölt testrészét. Az állat páncéljából készült őrlemény a hiedelem szerint serkentőszer, továbbá a rákos megbetegedés tüneteinek enyhítésére is alkalmazzák. Ráadásul kedvtelésből is sokan tarják, így illegálisan rengeteg vadon élőt fognak be a hatalmas testű hüllők közül.

Az édesvízi teknősfaj Délkelet-Ázsiában, Malajziában, Borneón, illetve Indonézia néhány szigetén őshonos. Legnagyobb egyedei akár 80 centiméteresre, 50 kilogrammosra is megnőnek. A teknős keskeny hátpáncéljának színe fekete, barna vagy zöld. A faj az ivarérettséget tíz és húsz év közötti korban éri el, akkor a hímeket vastagabb és hosszabb farka különbözteti meg a nőstényektől. A tojások hosszúkás alakúak és törékenyek. A kikelt utódok 6 centiméter hosszúak, durva páncélzatuk van, amelynek hátsó része erősen fogazott.

A vadon élő hüllők életmódjáról és táplálkozási szokásairól kevés információ áll a szakemberek rendelkezésére – emelte ki a szóvívó. A fogságban élő példányok növényi és állati eredetű táplálékot kapnak, és a Nyíregyházi Állatparkba került két példány az utóbbit fogyasztja szívesebben, mondta Révészné Petró Zsuzsa.