Az Uppsalai Egyetem munkatársai mintegy ezer, 70 évnél idősebb embert vontak be tanulmányukba, amelynek eredményét a Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertették. A vizsgálatban mérték a résztvevők vérmintáiban a ftalátok lebomlásakor keletkező toxinok koncentrációját. Úgy találták, hogy a kémiai bomlástermékek szintjének már kismértékű emelkedése is megduplázta a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

A ftalátokat műanyagok lágyítására használja az ipar, de olyan kozmetikumokban is előfordulhat, mint az önbarnítók, a parfümök vagy a hajlakkok. „Bár további tanulmányokban szükség van eredményeink megerősítésére, mindenképpen alátámasztják azt a hipotézist, hogy a környezetünkben lévő bizonyos vegyületek hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához” – magyarázta a The Daily Telegraph című brit napilapnak Monica Lind kutatásvezető. Hozzátette: korábbi kutatásaik a ftalátok más egészségügyi kockázataira, például az elhízás nagyobb esélyére is utaltak.