Cukorbetegséghez vezet a nagy autóforgalom?

TT, 2012. május 21., hétfő 17:05
Nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata azoknál, akik nagy forgalmú utak mellett élnek. Erre a következtetésre több kutatás elvégzése után jutottak kutatók, akik tanulmányukat a cukorbetegségről Stuttgartban rendezett konferencián mutatták be.

A tanulmány szerint a környezeti tényezők – mint a levegő szennyezettsége és növényvédő szerekkel való terheltsége – kettes típusú diabéteszt okozhatnak. Stuttgart évek óta Németország legnagyobb finompor-terheltségű városa. Cukorbetegséghez vezethet a nagy autóforgalom. Egy vizsgálat során, amelyet a Ruhr-vidéken végeztek a szakemberek, több diabéteszes megbetegedést regisztráltak olyanoknál, akik főutak mellett élnek.

Egy másik, amerikai kutatás szerint a nagy forgalmú utak mentén lakó nőknél húsz százalékkal nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata. Egerekkel végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy azoknak az állatoknak, amelyeket hosszú időn keresztül finomporral terheltek, károsodott az energiacseréjük, ez pedig az inzulinrezisztencia és a kettes típusú diabétesz kialakulásának kedvez.

A kutatók elismerték hogy a lakóhely, a közlekedési forgalom nagysága és a diabétesz közötti összefüggés kutatása még nagyon az elején tart. Megfigyelhető, hogy a két tényező gyakran jár együtt, de hogy egyik a másiknak okozója, az még nem bizonyos – mondta el Michael Roden, a düsseldorfi Német Diabétesz Központ munkatársa.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a betegség kialakulásának magas kockázata akkor is fennáll, ha kizárják az olyan tényezőket, mint a túlsúly, a dohányzás, a túl kevés mozgás és az alacsony társadalmi státusz. Ezek a tényezők viszont továbbra is nagyobb szerepet játszanak a betegségekben, mint a környezet szennyezettsége.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása