„Döntő fontosságú” felfedezés a rákkutatásban

LM, 2012. február 14., kedd 10:35, frissítve: kedd 10:35
Az aszpirin és más gyulladáscsökkentő szerek azáltal akadályozzák a rák terjedését, hogy segítenek lezárni a daganatot kiszolgáló útvonalakat – jelentették be ausztrál kutatók kedden.

A melbourne-i Peter MacCallum Rákközpont szakemberei arra találtak magyarázatot, hogy a nyirokerek – amelyek testszerte kulcsszerepet töltenek be a tumorsejtek szállításában – miként reagálnak a rákra.

Megmutatták

„Megmutattuk, hogy az aszpirinhez hasonló molekulák amiatt lehetnek hatékonyak, mert csökkentik a fontos nyirokerek tágulását, ezáltal csökkentik a tumorsejtek távoli helyekre való szállításának mértékét is” – fejtette ki Steven Stacker, a tanulmány egyik szerzője.

Régóta feltételezik az orvosok, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, amilyen az aszpirin is, segíthetnek megakadályozni a rák továbbterjedését, ám nem volt ismert, hogy milyen folyamatok állnak ennek hátterében.

A Cancer Cell című szakfolyóiratban közzétett tanulmány felfedi, hogy egy gén kapcsolja össze a tumornövekedést és azt a sejtszintű útvonalat, amely testszerte a gyulladást és a nyirokerek tágulását okozza. Amikor a nyirokerek kitágultak, a daganatok kiszolgálására irányuló kapacitásuk megnövekszik, így a tumorsejtek szállítását is hatékonyabban végzik.

Megakadályozni a szétszóródást

Az aszpirin a nyirokerek efféle tágulását gátolja meg. „Úgy tűnik, hogy biokémiai értelemben az összes résztvevő közti döntő fontosságú csatlakozási pontra bukkantunk rá” – összegezte Stacker. A felfedezés olyan új és továbbfejlesztett gyógyszerek kidolgozásához vezethet, amelyek segíthetnek abban, hogy a szilárd tumorok, például a mell- vagy prosztatadaganatok ne szóródjanak szét.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása