Eldőlt: Naruto, a makákó nem birtokolja saját szelfijét

GB

2016. január 8., péntek 17:10, frissítve: péntek 17:24

Egy San Franciscó-i bíróság úgy határozott, hogy sem David Slater fotós, sem a majom nem tulajdonosa a világhírű képnek.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a makákó 2011-ben az indonéz Sulawesi szigeten készített egy szelfit egy brit természetfotós fényképezőgépével. David Slater állványra helyezte fényképezőgépét, a majom pedig a készülék távkioldóját nyomta meg, így csinált fotót magáról.

A Wikipédia arra hivatkozva használta fel a képet, hogy azt az állat készítette, nem Slater, így a férfi hiába tiltakozott a megjelenés ellen szerzői jogra hivatkozva. Ráadásul egy könyvben is megjelent a citált kép, a fotós szerint pedig a szabad felhasználás miatt így hatalmas összegektől esik el.

Egy állatvédő szervezet, a PETA is fellépett az ügyben, ők magának a makákónak – akit időközben Narutónak kereszteltek el – követelte a kép szerzői jogát, hiszen ő nyomta meg a kioldót. Arra nem tértek ki, hogy erre mért van szükség, mármint hogy tőle ki, milyen módon tud majd engedélyt kérni a fotó felhasználására.

Az ügyet a PETA egy San Franciscó-i bíróságra vitte, a döntés pedig megszületett: William Orrick bíró úgy határozott, hogy „bár a kongresszus és az elnök dönthet úgy, hogy kiterjeszti az állatok jogait, erre a szerzői jogot illetően nincs jelenleg érdemleges indok”.

Ezzel az a helyzet áll elő, hogy a képet sem a brit fotós, sem a makákó nem birtokolja. Így pedig gyakorlatilag jöhet majd a szabad rablás. Mutatjuk a képet:

Naruto egész alakos szelfije
Naruto egész alakos szelfije
Fotó: David Slater / Naruto / wikipedia