Elhunyt Eugene Polley

LM

2012. május 23., szerda 11:23

Elhunyt 96 évesen az első vezeték nélküli távirányító atyja, az amerikai Eugene Polley, aki nélkül nem lennének kényelmes tévénézős esték.

A feltaláló még vasárnap halt meg egy kórházban Chicago közelében – tudatta egykori munkaadója, a Zenith elektronikai vállalat.

Polley fejlesztése, a Flash-Matic első pillantásra sokkal inkább hasonlított kerti permetezőre, mint távirányítóra, a kis szerkezet mégis óriási siker lett 1955-ös bemutatkozásakor. Attól kezdve nem kellett felállni a fotelből, ha a néző csatornát akart váltani. Eugene Polley munkatársával, Robert Adlerrel 1997-ben Emmy-díjat, a televíziós műfaj Oscarjának mondott elismerést kapott találmányáért.

A szakember 47 éves pályafutása során összesen 18 szabadalmat jelentett be, dolgozott az autórádió és a DVD, illetve a Blu-ray előfutáraként emlegetett videolemez fejlesztésén. Legfontosabb munkája azonban a Flash-Matic maradt. Az eszközzel csatornát lehetett váltani, valamint be és ki lehetett kapcsolni a tévékészüléket, de sokkal többre nem volt alkalmas. Akkoriban azonban nem is volt nagyobb szükség ennél többre, mert alig 3–4 csatorna volt.
Polley távirányítója fénysugárral működött, a későbbi fejlesztések már ultrahanggal, a manapság használatos készülékek pedig infravörössel.

Forrás: MTI