Előkerült a Hitlerről írt jelentés

BL, 2012. május 4., péntek 19:56
Adolf Hitlernél messiáskomplexus fejlődött ki a II. világháború végéhez közeledve – írta egy most előkerült jelentés szerzője a háborús brit hírszerzésnek.

Joseph MacCurdy cambridge-i tudós 1942-ben kelt jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a náci vezérnél egyre növekvő mértékben jelentkezett a „zsidófóbia”, ahogy a vereség közeledett. A jelentést Mark Abrams társadalomtudós rendelte meg, aki a II. világháború idején a BBC külföldi propagandaelemző részlegénél dolgozott, és az ő munkásságának kutatása során bukkantak rá – olvasható a BBC hírportálján.

„Hitler vallási téveszmék hálójába került” – állapította meg jelentésében MacCurdy, aki elemezte, hogy miként kezdett a Führer a „zsidó méregre” összpontosítani, amikor a világháború áradata Németország ellen fordult. „A zsidók az ördög inkarnációi, míg ő a jó szellemének inkarnációja. Ő isten, akinek áldozatával elérhető a gonosz feletti győzelem. Nem sok szóval mondja ezt, de az elméletek ilyen rendszere ésszerűsítheti, amit valójában mond, és ami másként zavaros” – olvasható az elemzésben a náci vezetőről.

A jelentésre Scott Anthony cambridge-i történész talált rá, miközben MacCurdy munkáit kutatta. „MacCurdy felismerte, hogy a külső kudarc lehetőségével szembenézve a náci vezér inkább egy észlelt »belső ellenségre« összpontosította a figyelmét, nevezetesen a zsidókra. Mivel ma már tudjuk, hogy a »végső megoldás« el is kezdődött, szívbemarkoló (a jelentést) olvasni” – idézte fel Anthony.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés