Ennyi kávét várandósan is ihat

WA

2012. április 16., hétfő 13:14, frissítve: hétfő 13:39

Nem okoz alvászavart a babáknál, ha anyjuk a terhesség vagy a szoptatás alatt naponta egy-két kávét megiszik – állapították meg brazil kutatók.
A rendkívül népszerű „feketeleves” elkészítésének, fogyasztásának számos módja elterjedt hazánkban is. A magyar kávékultúra sokszínűségéről szóló írásunkat itt olvashatja.

A Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba 900 újdonsült anyát vontak be a kávétermelő országban. Ina Santos és munkatársai szerint az anya mértékletes kávéfogyasztása nem veszélyezteti a babát.

A kismamákat gyerekük 3 hónapos korában kérdezték ki kávéfogyasztási és csecsemőjük alvási szokásairól. Egy kivételével minden válaszadó ivott kávét várandóssága idején, közülük minden ötödik legalább 300 milligrammnak megfelelő mennyiséget naponta (3 dupla). A baba 3 hónapos korában már csak 14 százalékuk ivott ennél a mennyiségnél több kávét.

A Pelotasi Szövetségi Egyetem kutatói elemzésükben nem találtak kapcsolatot az anya által elfogyasztott kávé mennyisége és a csecsemők alvási szokásai között. Napi 300 milligrammnál nagyobb koffeinmennyiség bevitelét azonban semmiképpen nem javasolják várandós vagy szoptató anyáknak.

Forrás: MTI