A bypass műtét alatt károsodhat a szívizom a véráramlás hosszabb ideig tartó kimaradása miatt, ami növeli a pácienseknél a szívroham kockázatát. Az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei azonban arra utalnak, hogy a kurkumin – a kurkumában lévő sárga színű pigment – csökkenti a kockázatot.

A Csiang Maj Egyetem munkatársai vizsgálataikba viszonylag kis számú pácienst, 121 embert vontak be, ezért – mint a kutatás vezetője elmondta – szükségét érzik, hogy a későbbiekben nagyobb méretű tanulmányban is igazolják megállapításaikat.

A páciensek 2009 és 2011 között estek át bypass műtéten. A betegek egyik fele naponta négyszer egy gramm kurkumint tartalmazó kapszulát szedett, míg a másik fele placebót tartalmazó kapszulákat kapott. A kezelést három nappal a műtét előtt kezdték, majd a beavatkozást követően öt napig folytatták.

Míg a kurkumint szedőknek csak 13 százaléka szenvedett el szívrohamot a műtét utáni kórházi kezelés idején, addig a placebót szedőknél ez az arány több mint duplája, 30 százalék volt. Minden egyéb tényezőt is figyelembe véve és kiszűrve 65 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett szívroham a kurkumint szedőknél a placebót kapottakhoz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy a kurkumin antioxidáns és gyulladásgátló hatása védte a károsodástól a páciensek szívét. A hatóanyag évek óta számos tanulmányban bizonyította, hogy csökkenti a gyulladást és a szabad gyökök által kiváltott károsodást a szövetekben.

Szakértők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy bár kis adagban veszélytelen a kurkumin fogyasztása, nagyobb dózisban káros mellékhatásai is jelentkezhetnek. Jawahar Mehta, az Arkansas-i Egyetem kardiológusa ezért semmiképpen nem javasolja, hogy a főzéshez használt fűszeren kívül naponta négy gramm kurkumint kezdjen el szedni valaki, ahogyan a klinikai próbában tették.