Válaszul erre az egerek megtanulták, hogyan válasszák le a gyümölcshústól, és miként köpjék ki a magokat – írták izraeli és amerikai kutatók a Current Biology című folyóiratban a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

Az egér viselkedése végeredményben a növénynek is kedvez – magyarázta Michal Samuni-Bland, a haifai Technion-Israel Institute of Technology kutatója. A kiköpött magok ugyanis a laboratóriumban kicsíráztak, méghozzá kétszer olyan gyorsan, mint a gyümölcs belsejében maradt társaik. A növény tehát az eredetileg magevő rágcsálót magterjesztővé szelídítette – összegezték eredményeiket a kutatók.

A kutatók ugyanakkor kimutatták azt is, hogy a kiköpött magok egy részét néhány óra elteltével más egerek elfogyasztották – a gyümölcshús eltávolításával ugyanis az első egér hatástalanította a mustárolajbombát.

Olyan kísérleteket is elvégeztek a laboratóriumban a szakemberek, amelyek során a bogyókban a mustárolaj aktiválásáért felelős enzimet kiiktatták. Az állatok így a bogyók mintegy húsz százalékát hagyták érintetlenül, míg a működő enzimmel több mint hetven százalékukat egészben kiköpték.